Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στεγαστικά δάνεια: Συμφωνία και ανακοινώσεις προ των πυλών για το πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεταμένο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των τραπεζών, όπου οι τράπεζες παρουσίασαν το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και την πολιτική τους στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων και των τραπεζικών χρεώσεων.

Στο θέμα των ευάλωτων νοικοκυριών υπήρξε συμφωνία, όμως από το υπουργείο έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσαν οι τράπεζες στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων και των χρεώσεων στις συναλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομικών από την άλλη εξέφρασε την ικανοποίηση του αναφορικά με το θέμα των ευάλωτων και σημείωσε ότι «είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000».

Ο κ. Σταϊκούρας πίεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ανακοίνωση για τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν η σχετική ανακοίνωση δεν είναι ικανοποιητική, θα υπάρξει εκ νέου πίεση από την κυβέρνηση, αυτή την φορά από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επί του προϋπολογισμού.

«Θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες που ορίζονται ευάλωτοι, με βάση τη νομοθεσία. Θα είναι 30.000 δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη που να κάνει κάτι ανάλογο, με εξαίρεση την Ισπανία η οποία κάλεσε εθελοντικά όποια τράπεζα θέλει, να βοηθήσει.

«Σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. και τούτο καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα με τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητήθηκε, οι τράπεζες θα αναλάβουν από 1-1-2023 τη στήριξη με εισοδηματικά κριτήρια σε έως 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ημερο, πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ