Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στεγαστικά δάνεια: Έρχονται μέτρα για τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα έχει σύσκεψη το υπουργείο Οικονομικών, και σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι οι τράπεζες και συγκεκριμένα οι ευάλωτοι και συνεπείς δανειολήπτες.

Ο παραπάνω διάλογος θα γίνει καθώς την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε κουβέντα με τις τράπεζες. Ο διάλογος θα γίνει για να παρθούν μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν και τους δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων αλλά και οι τράπεζες για να μην εμφανιστεί κάποια εικόνα όπως αυτή των «κόκκινων» δανείων.

Εξετάζεται η επιδότηση στο 100% της επιβάρυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, το 75% το β’ τρίμηνο και το 50% το τρίτο τρίμηνο.

Σε περίπτωση που προκριθεί ως λύση το ισπανικό μοντέλο προβλέπεται κρατική επιδότηση του ποσοστού του επιτοκίου πέραν αυτού του Euribor.

Με βάση το μοντέλο αυτό και οι δανειολήπτες πληρώνουν λιγότερα αλλά και οι τράπεζες δεν χάνουν χρήματα.

Ουσιαστικά δηλαδή, εφόσον εν τέλει υιοθετηθεί το μοντέλο αυτό, το κράτος θα επιδοτεί το περιθώριο κέρδους της τράπεζας, ενώ ο δανειολήπτης θα επιβαρύνεται με το ποσό που αναλογεί στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Πιο συγκεκριμένα η προστασία των ευάλωτων οικονομικά ομάδων αποτελεί θέμα πίεσης του οικονομικού επιτελείου προς τον τραπεζικό τομέα, παράλληλα με τις συστάσεις για μείωση/κατάργηση μιας σειράς χρεώσεων.

Οι δικαιούχοι, εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη λύση θα αποφασισθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια και το εν λόγω μέτρο περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση διάρκειας έως 7 χρόνια και κατάργηση προμηθειών στη μετατροπή από κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό. Τονίζεται ότι οι αποφάσεις θα είναι κοινή συναινέσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ