Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σαρακοστή 2024: Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η νηστεία

Δημοσιεύθηκε

στις


Την Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου, ξεκινά επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας.

Αρχής γεγομένης από τις 18 Μαρτίου, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται πνευματικά και σωματικά για το Πάσχα, τηρώντας τη νηστεία και τις επακόλουθες διατροφικές απαγορεύσεις που απορρέουν από αυτή.

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα κορεσμένα («κακά») λιπαρά και να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές πηγές, ευεργετώντας την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας με τα οφέλη τους. Εφόσον γίνεται σωστά και συνετά, η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό μας, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και ουρικού οξέος.

Οι κανόνες της νηστείας

Στη νηστεία επιτρέπονται λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ελιές, φρούτα και μέλι. Σε γενικές γραμμές απαγορεύονται: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί. Κατ’ εξαίρεση, τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί.

● Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024 επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί.

● Το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2024 απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, αλλά επιτρέπεται το λάδι και το κρασί.

● Την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2024 και Τη Μεγάλη Εβδομάδ (29 Απριλίου έως 4 Μαίου), περιλαμβανομένου του Μεγάλου Σαββάτου, απαγορεύονται όλα τα παραπάνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ