Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΡΑΕ: Έρχονται νέοι τιμοκατάλογοι και λογαριασμοί ρεύματος «καρμπόν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΡΑΕ εξέδωσε συστάσεις που προτρέπουν τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρελυματος να εκδώσουν νέους ομοιόμορφους και ενιαίους λογαριασμούς όπου θα φαίνονται οι χρεώσεις, οι πάγιες χρεώσεις, οι εκπτώσεις αλλά και οι κρατικές επιδοτήσεις,

Λογαριασμούς «καρμπόν» από όλους τους παρόχους ρεύματος ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιδιώκοντας να περιορίσει τις παραπλανητικές αναφορές με τις εκπτώσεις και την κρατική επιδότηση των λογαριασμών.

Η σύσταση της ΡΑΕ

«Όπως παρατηρήθηκε, οι προμηθευτές έχουν υιοθετήσει διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης της απαραίτητης ενημέρωσης για τον τρόπο που προέκυψε η τελική τιμή», σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΡΑΕ και εξηγεί για την πρωτοβουλία της:

«Η διαπιστούμενη ποικιλομορφία και ετερογένεια δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την ορθή, περιεκτική και πλήρη πληροφόρηση, καθώς και τη συγκρισιμότητα των προϊόντων προμήθειας.

Ως εκ τούτου, η ΡΑΕ», συνεχίζει αιτιολογώντας την ανάγκη ενιαίας αποτύπωσης των λογαριασμών και διαφημιστικών καταχωρήσεων:

«Λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι ο τρόπος παρουσίασης της τελικής τιμής καταναλωτή, καθώς και της επιδότησης μέσω του ΤΕΜ, επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας και, υπό αυτήν την έννοια, συνιστά στοιχείο που δύναται να αναχθεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για κάθε προμηθευτή, έκρινε σκόπιμη και αναγκαία την εναρμόνιση των σχετικών καταχωρίσεων».

«Σχετικώς, συστήνεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να υιοθετήσουν την ακόλουθη (σ.σ. βλέπε γράφημα) μορφή απεικόνισης της αρχικής – βασικής χρέωσης προμήθειας, της αποτύπωσης της κρατικής επιδότησης και της προκύπτουσας τελικής τιμής καταναλωτή.

Ο εν λόγω μορφότυπος θα πρέπει να υιοθετείται σε κάθε δημοσιευμένο τιμοκατάλογο, ενημερωτική επικοινωνία, εμπορική – διαφημιστική καταχώριση, καθώς και στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των κάτωθι στοιχείων οφείλει να έχει το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς, χρώματος και φόντου, καθώς και να τίθεται στο ίδιο οπτικό επίπεδο», περιγράφει ο Ρυθμιστής στις κατευθυντήριες οδηγίες.

pinakas revma

Νέοι τιμοκατάλογοι

Σε 12 ημέρες οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τους νέους τιμοκαταλόγους τους για τον Σεπτέμβριο.

Στις 20 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι με βάση τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων, να αναρτήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσει που αφορούν στις καταναλώσεις ρεύματος για τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ.

Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτι» αποχώρησης. Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο ομοίως αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ