Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Προσεχώς στεγαστικά δάνεια και από ευρωπαϊκές τράπεζες με καλύτερους όρους

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα ένας Έλληνας να λαμβάνει στεγαστικό δάνειο για παράδειγμα από Γερμανική τράπεζα και την ασφάλεια του σπιτιού από μία ισπανική ασφαλιστική εταιρεία, προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την αγορά στεγαστικών δανείων.

Αυτό προκύπτει από την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για αλλαγή της σχετικής οδηγίας για τα στεγαστικά δάνεια. Οι σχετικές αλλαγές βρίσκονται τώρα σε φάση επεξεργασίας και διαβούλευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις ευρωπαϊκές τραπεζικές ενώσεις και εποπτικές Αρχές.

Με τις αλλαγές αυτές ένας δανειολήπτης θα μπορεί να λαμβάνει προτάσεις από διαφορετικές τράπεζες από άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες μάλιστα θα έχουν κοινή παρουσίαση, ώστε να είναι συγκρίσιμες. Θα δίνεται περισσότερος χρόνος για να πάρει απόφαση ή να κάνει τις συγκρίσεις ή να αλλάξει γνώμη.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, θα μπορεί να χρησιμοποιεί μεσίτη και χρηματοδότηση μέσω άλλου γραφείου αντιπροσώπευσης ή ακόμα και λίζινγκ από άλλες χώρες, ενώ ασφάλειες πυρός και σεισμού μπορεί να είναι από διαφορετικές ασφαλιστικές.

Αν συνέβαινε αυτό σήμερα, ο υποψήφιος δανειολήπτης θα μπορούσε να ζητήσει προσφορά για στεγαστικό δάνειο από γαλλική τράπεζα με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 1,63%, από τράπεζα της Μάλτας με 1,8% ή Αυστρίας ή Πορτογαλίας με επιτόκιο 1,73% και 1,93% αντίστοιχα.

Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι ο πιστωτικός κίνδυνος πάλι θα σχετίζεται με τον κίνδυνο της χώρας, οπότε το τελικό επιτόκιο, για παράδειγμα για έναν Έλληνα ή Γερμανό δανειολήπτη, θα είναι διαφορετικό ακόμα και αν προσφέρεται από την ίδια τράπεζα για το ίδιο ακριβώς στεγαστικό δάνεια για το ακίνητο.

Από την άλλη πλευρά η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω, καθώς οι προτάσεις για την αλλαγή της οδηγίας επιτρέπουν και την ελεύθερη λειτουργία μεσιτικών γραφείων και γραφείων αντιπροσώπευσης τραπεζών και άλλων οργανισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ