Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Πρεμιέρα» της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης σηκώνει «αυλαία» σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια υπόθεση που έχει ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο τις τελευταίες ημέρες.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.

Το σημερινό πρόγραμμα της Εξεταστικής

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την πρώτη ημέρα η Εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί με την εκλογή προεδρείου, ενώ θα συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα.

Συνολικά μετέχουν 29 βουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων.

Από πλευράς ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή μετέχουν οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης, Κώστας καραγκούνας, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Κυρανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Έλενα Ράπτη, Βασίλης Σπανάκης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ιάσων Φωτήλας και Τάσος Χατζηβασιλείου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν ο τ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς και η Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσουν η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης, το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, την Ελληνική Λύση η Χάϊδω Ασημακοπούλου και το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές μετέχει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Η προθεσμία που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματος της είναι ένας μήνας, αλλά αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει νέα απόφαση για την παράταση των εργασιών.

Στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο 

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στην Ερτ την Τρίτη, έκανε λόγο για διπλό στόχο της επιτροπής: «Η εξεταστική αποκτά δική της οντότητα, υπόσταση από τη στιγμή που εκλέγει προεδρείο και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν την λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν, τον προορισμό της. H Εξεταστική είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός».

«Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει με σοβαρότητα ένας διάλογος για την επόμενη μέρα. Πώς θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Αυτό είναι το ζητούμενο», σχολίασε από την πλευρά του στον Ερτ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζονται φόβοι πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα καλέσει όλους τους απαραίτητους μάρτυρες- συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού- κι ότι πολλοί από όσους παραστούν θα επικαλεστούν, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, το απόρρητο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθιά τραυματισμένος από το θέμα των παρακολουθήσεων: «Η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κος Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός. Και αναρωτιέμαι πως θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να σταθεί σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες έγκυρα Διεθνή Μέσα να έχουν ήδη ξεγυμνώσει τη καθεστωτική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος είχε τονίσει πως η Βουλή είναι «το θεσμικό πολιτειακό όργανο που οφείλει να συμβάλει ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα δύο ερωτήματα που εγείρονται, και πρέπει να απαντηθούν θεσμικά: «Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει με την ομολογημένη παρακολούθηση της ΕΥΠ και ποιος και γιατί θεώρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη “κατάσκοπο” εις βάρος της χώρας. Και, δεύτερον, τι ακριβώς έχει συμβεί με το Predator; Προκύπτει ότι κάποιος αποπειράθηκε -άραγε ποιος;- να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ακριβώς περίοδο που έχει ξεκινήσει και έχει παραταθεί η παρακολούθηση από την ΕΥΠ».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, χαρακτήριζε «απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες» όλες τις παρακολουθήσεις και «αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται στο σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο» ενώ σημείωνε πως το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματική έρευνα στην Εξεταστική Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ