Τα στοιχεία από τις τρέχουσες επιχειρήσεις εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό – που προέρχονται από επίσημες κυβερνητικές πηγές – καταδεικνύουν τις ανισότητες που σημειώνονται στις διάφορες χώρες και τα μπλοκ χωρών, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη δίκαιη κατανομή των εμβολιών.

Άλλωστε την ώρα που συγκρίνονται τα ποσοστά εμβολιασμού και η ταχύτητα με την οποία εμβολιάζεται ο πληθυσμός στις αναπτυγμένες χώρες, στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι εμβολιασμοί δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Στα περισσότερα κράτη γίνεται χρήση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna, που απαιτούν δύο δόσεις για να εξασφαλιστεί η ανοσία. Ωστόσο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν – με 3,9% και 0,8% του πληθυσμού να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις αντίστοιχα – γίνεται χρήση και του εμβολίου της κινεζικής Sinopharm, που δεν έχει εγκριθεί ακόμη σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Η απόλυτη νίκη του Ισραήλ

Μελετώντας τα διαθέσιμα στοιχεία, το Ισραήλ θα χρειαστεί μόλις 4 εβδομάδες για να χορηγήσει στο μισό πληθυσμό της τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου – αν συνεχίσει με την ταχύτητα που έχει έως σήμερα η επιχείρηση που διεξάγει. Ας σημειώσουμε, ωστόσο, πως από τη διαδικασία εξαιρούνται για την ώρα οι Παλαιστίνιοι, που θα πρέπει να περιμένουν μερικούς ακόμη μήνες τη σειρά τους στη διανομή.

Αντίστοιχο διάστημα θα χρειαστούν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν επισπεύσει σημαντικά τη διαδικασία την τελευταία εβδομάδα.

Τρίτη στην κατάταξη ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει το εμβόλιο της Pfizer τρεις ολόκληρες εβδομάδες πριν την ΕΕ και αναμένεται να έχει κατορθώσει να επιτύχει την επιθυμητή ανοσία σε 3 μήνες.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, αυτές ακολουθούν μετά τη Μάλτα και την Τουρκία, με το αντίστοιχο διάστημα να υπολογίζεται στους έξι μήνες.

Η αργοπορημένη ΕΕ

Στην κατατάξη ακολουθούν χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Δανία, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Ιταλία. Στις χώρες αυτές αναμένεται πως η αντίστοιχη ανοσία θα επιτευχθεί σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους, βάσει πάντα της τρέχουσας ταχύτητας των αντίστοιχων επιχειρήσεων εμβολιασμού. Σε ό,τι άφορα δε την Ελλάδα, παρά την αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες 7 ημέρες, η ανοσία προβλέπεται να επιτευχθεί σε διάστημα 16 μηνών.

Η καθυστερημένη ανταπόκριση της Ευρώπης αποδίδεται κατά βάση στην έλλειψη των απαραίτητων δόσεων, αλλά και στην καθυστερήμενη έγκριση που έλαβαν τα εμβόλια. Την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση για την έγκαιρη καταβολή των χρωστούμενων δόσεων από τις δύο φαρμακευτικές, αυξάνονται και οι επικρίσεις – με την Ουγγαρία να επιχειρεί να εγκρίνει. εκτός της γραμμής της ΕΕ, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, αλλά και εκείνο της κινεζικής Sinopharm.

Ο «αποκλεισμός» των αναπτυσσόμενων χωρών

Αν βέβαια η Ευρώπη κινείται με αργούς ρυθμούς, δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς για την πορεία των εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Την ώρα που οι πλούσιες χώρες προχωρούν σε προπαραγγελίες εκατομμύριων δόσεων – υπερκαλύπτοντας τον αριθμό των εμβολίων που μπορούν να παραχθούν ετησίως – τα φτωχότερα κράτη ευελπιστούν να μπορέσουν να εμβολιάσουν μόλις έναν στους πέντε πολίτες τους.

Δείτε παρακάτω τους πίνακες με την ταχύτητα των εμβολιασμών ανά χώρα και τον εκτιμώμενο χρόνο επίτευξης της επιθυμητής ανοσίας.

Πηγή: New York Times