Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παράλληλη ασφάλιση: Μέχρι πότε πληρώνεται η πρώτη δόση για τα μπλοκάκια

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου καλούνται καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση 197.409 εργαζόμενοι μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι. Η μέση δόση διαμορφώνεται στα 120 ευρώ.

Το μέσο οφειλόμενο ποσό είναι 718 ευρώ που θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση, που φτάνει μεσοσταθμικά στα 120 ευρώ, πρέπει να πληρωθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε και δείχνει χρεωστικά «ραβασάκια» για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87 ευρώ.
Το μέσο οφειλόμενο ποσό είναι 718 ευρώ ανά ασφαλισμένο που θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση, που φτάνει μεσοσταθμικά στα 120 ευρώ, πρέπει να πληρωθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, καθώς δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του e-ΕΦΚΑ για την παράλληλη απασχόληση αναρτήθηκαν ήδη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών». Η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το εκκαθαριστικό τους apps.ika.gr/ eAccess/login.xhtml

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ραβασάκια αφορούν το 2021 και εστάλησαν τώρα διότι υπήρξε καθυστέρηση στην εκκαθάριση τους. Συνεπώς, εργαζόμενος σήμερα που είχε παράλληλη απασχόληση το 2021 και τώρα έχει διακόψει τη συνεργασία του μπορεί να βρεθεί με ξαφνικές υποχρεώσεις έναντι του ΕΦΚΑ.

Το κλειδί για την υποχρέωση είναι να υπήρχε παράλληλη απασχόληση το 2021 και ο μισθός του 2021 να ήταν κάτω από τα 930 ευρώ, ώστε να μην καλύπτεται το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση. Για όσους καλύπτουν την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 252 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Αντίθετα, όποιος, ως μισθωτός, το 2021 πλήρωνε μηνιαίως μόνος η μαζί με τον εργοδότη του, κάτω από 252 ευρώ/μήνα θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τη μισθωτή απασχόληση και των 252 ευρώ/μήνα.

Για παράδειγμα, έστω για μισθωτή απασχόληση το 2021 καταβάλλονταν εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας ύψους 200 ευρώ/μήνα.

Συνεπώς, προκύπτει μια διαφορά 52 ευρώ/μήνα μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν λόγω της μισθωτής δραστηριότητας (200 ευρώ/μήνα) και της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους επαγγελματίες (252 ευρώ/μήνα).
Σε ετήσια βάση, η διαφορά ανέρχεται σε 624 ευρώ. Η διαφορά αυτή αποτελεί χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί από τον ίδιο τον παράλληλα απασχολούμενο-ασφαλισμένο.

Επισημαίνουμε ότι, το ειδοποιητήριο εκκαθάρισης τροποποιείται στις περιπτώσεις μεταβολών (π.χ ασφαλιστικών και επαγγελματικών ιδιοτήτων ασφάλισης, του χρόνου ασφάλισης μισθωτού, της ασφαλιστικής κατηγορίας επιλογής/κατάταξης του έτους αναφοράς, των μηνιαίων εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από παράλληλη μισθωτή εργασία ή λόγω υπαγωγής στις διατάξεις της παρ. 9 άρθρου 39 του ν.4387/2016, όπως αυτές ισχύουν, κλπ.), οι οποίες επέρχονται εντός της χρονικής περιόδου που έχουν προσδιορισθεί οι δόσεις εκκαθάρισης.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021. Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής:

Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311. Από αυτούς προκύπτει:

Xρεωστική εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87€
Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€,
Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 59.535 ασφαλισμένους.

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/12/2022.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, από την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ