Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πανελλήνιες: Ακόμα και σήμερα οι βάσεις 2022 – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι βάσεις 2022 θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή, όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ στο υπουργείο κάνουν αγώνα δρόμου για να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα.

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ. Σήμερα ή, το πιθανότερο, αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής. Οπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τα τελικά αποτελέσματα εντός του Ιουλίου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα αποτελέσματα, για πρώτη φορά έπειτα από 58 χρόνια, θα εκδοθούν στα τέλη Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου.

Με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και την ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό». Βέβαια, ο χρόνος ανακοίνωσης των βάσεων εξαρτάται από τον χρόνο τέλεσης των εξετάσεων. Για παράδειγμα, το 1964 οι εξετάσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα βγήκαν τρεις μήνες μετά, επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.

Ολοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τη σχολή στην οποία εισήχθησαν με τον κωδικό υποψηφίου από την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, με sms στο κινητό τους τηλέφωνο εάν έχουν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ή στο λύκειό τους.

Ίσως και σήμερα οι βάσεις

Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για αγώνα δρόμου από το Υπουργείο Παιδείας που τρέχει για να καταφέρει να βγάλει ακόμα και σήμερα τις βάσεις και όχι αύριο με πιθανότερο σενάριο, αν τελικά ανακοινωθούν σήμερα, αυτό να γίνει αργά το απόγευμα

Οι τελευταίες εκτιμήσεις λίγο πριν την ανακοίνωση

Τις εκτιμήσεις του για τις βάσεις των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

Ο ίδιος είπε ότι για πρώτη φορά έχουμε τόσο νωρίς τα αποτελέσματα ενώ μίλησε για δυο παράγοντες που δυσκολεύουν τον προσδιορισμό τους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «φέτος είχαμε δυο στοιχεία τα οποία μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ σε σχέση με τις βάσεις. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως έκανε εδώ και 20 χρόνια άρα δεν ξέρουμε πόσους αριστούχους έχουμε.

Το μόνο που ξέρουμε είναι για παράδειγμα ότι ένα παιδί έγραψε πάνω από 19 στη βιολογία, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό το παιδί έγραψε 12 γλώσσα ή έγραψε 17. Το δεύτερο καινούριο είναι ότι φέτος τα παιδιά έχουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα άρα όπως καταλαβαίνετε ο προσδιορισμός των βάσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνει με την επιτυχία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρώτο πεδίο ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι στη Νομική Αθήνας περιμένουμε η βάση να βρεθεί στα 17.450 μόρια σημειώνοντας μια πτώση 707 μορίων. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ανάλογη πτώση και περιμένουμε 17.100 μόρια . Η ψυχολογία Αθήνας περιμένουμε να βρεθεί στο 17.350 και στη Φλώρινα 15.800 μόρια.

Ο κ. Στρατηγάκης είπε ακόμα ότι τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν προς τα οικονομικά και την πληροφορική θεωρώντας αφενός μεν ότι είναι πιο εύκολος δρόμος κι αφετέρου είναι ένας δρόμος που υπόσχεται επαγγελματική αποκατάσταση και καλά χρήματα με αποτέλεσμα οι θεωρητικές και οι θετικές σχολές να χάνουν παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ