Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παγκόσμιος συναγερμός: Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας με τον θάνατο μέχρι στιγμής έξι ανθρώπων και εκατοντάδες κρούσματα στην Ασία προσπαθούν να προλάβουν οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας, στη χειρότερη δυνατή περίοδο του χρόνου, τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η επιδημία, που άρχισε στη Βουχάν, εξαπλώθηκε σε άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ τέσσερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί εκτός συνόρων, στη Νότια Κορέα (1), στην Ταϊλάνδη (2) και στην Ιαπωνία (1).

Οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ως τις 06:00 (τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία – Ξεκινούν έλεγχοι σε επιβάτες από Κίνα 

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού – συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) – που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Μάλιστα, οι αρχές της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν της Κίνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, αν και προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας.

Τι είναι ο κοροναϊός

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων. Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν.

Το σημαντικότερο σύμπτωμα των κοροναϊών είναι ο πυρετός, αν και ορισμένοι ασθενείς νιώθουν κόπωση, έχουν ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, και πιθανώς πονοκέφαλο, που μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα. Λίγοι ανθρώπινοι κοροναϊοί, πάντως, είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.

Τα συμπτώματα των κοροναϊών

To Aναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012. Τρεις με τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον MERS κατέληξαν, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.

Το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS) είναι ο άλλος γνωστός κοροναϊός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη σοβαρότερα συμπτώματα, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι διάρροια, κόπωση, δυσχέρεια στην αναπνοή, προβλήματα στα νεφρά. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς το ποσοστό θνησιμότητας του SARS κυμαινόταν από 0-50% των κρουσμάτων, με τους ηλικιωμένους να είναι πιο ευάλωτοι.

Πώς μεταδίδονται οι κοροναϊοί

Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή ανθρώπων με ζώα. Επιστήμονες πιστεύουν ότι το MERS ξεκίνησε από καμήλες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και το SARS πιθανώς από μοσχογαλές. Όσον αφορά στη μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, συχνά συμβαίνει όταν κάποιος έλθει σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς, το βήχα, το φτάρνισμα ή τη χειραψία, αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο ιογενής είναι ο ιός.

Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε πιθανότατα από ζωική πηγή και ότι εντοπίστηκε κάποια «περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» μέσω στενών επαφών. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ταξιδιωτών ή εμπορευμάτων, αλλά συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση, όπου ειδική επιτροπή στη Γενεύη θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ