Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πέτσας: Μείωση εισφορών – Αύξηση επικουρικών – 2 δισ. για στήριξη επιχειρήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δρόμο προς μια επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 δείχνει η κυβέρνηση με συνέχιση των πρωτοβουλιών της για την αναθέρμανση της οικονομίας, πρωτοβουλίες που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με βάση τόσο τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 31 με 32 δισ. ευρώ) αλλά και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα κοινοτικά προγράμματα.

Ενδεικτικά, όπως τόνισε σήμερα Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας, εντός του Ιουνίου, θα δρομολογηθούν οι  διαδικασίες για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο νέο κύκλο θα προστεθεί και το αδιάθετο υπόλοιπο του πρώτου κύκλου, έτσι  ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι, στα εργαλεία ρευστότητας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και ταμείο εγγυοδοσίας), προστίθεται και ο νέος κύκλος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου:

  •  Για τη γενική επιχειρηματικότητα ύψους 350 εκατ. ευρώ, και
  •  για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δρομολογούνται τρία νέα προγράμματα:

  • Το πρώτο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά περιβαλλοντικές υποδομές, εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων.
  • Το δεύτερο, ύψους  32 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην  ενίσχυση αλυσίδων  προστιθέμενης αξίας, συνεργατικών συνεταιρισμών και δικτυώσεων και απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποιητικής δραστηριότητας.
  • Και το τρίτο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Αύξηση επικουρικών

Από σήμερα ξεκινά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο) για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Από αύριο, 2 Ιουνίου, περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση περίπου 100 ευρώ το μήνα, μικτά, στις επικουρικές τους συντάξεις. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει επίσης να καταβάλλεται σε περίπου 3.500 ανέργους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας. Ήδη, έχει καταβληθεί σε 2.160 ναυτικούς το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση

Εξάλλου, από σήμερα Δευτέρα ξεκινά -και θα διαρκέσει έως  τις 31 Οκτωβρίου- η καταβολή μειωμένου  ΦΠΑ., από το 24% στο 13%, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, καθώς και στις μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία. Ήδη, από σήμερα, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα μειώνονται στο 1,20 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 90 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ