Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πάσχα Καθολικών 2023: Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το καθεστώς της ειδικής αργίας θα ισχύει και φέτος στις τράπεζες όσον αφορά το Πάσχα των Καθολικών.

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών θα ισχύσει στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά την 7η και 10η Απριλίου 2023.

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2) θα παραμείνει κλειστό αυτές τις δύο ημέρες (7/4 και 10/4), δηλαδή τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών το 2023.

Καθώς οι παραπάνω ημέρες δεν συμπίπτουν με εθνικές μας αργίες, θεωρούνται (άρθρο 11 του Ν.3336/2005) ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Ως εκ τούτου και με βάση το ν. 3336/2005, τις παραπάνω ημερομηνίες τα καταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν μεν ανοιχτά, (οι συγκεκριμένες ημέρες είναι εργάσιμες για το προσωπικό), αλλά θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, καθώς η μη λειτουργία του συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 11 Απριλίου 2023, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία 11 Απριλίου 2022, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Αναμένεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ