Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς σε Γλυφάδα και Πανόραμα Βούλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Σαββάτου στο Πανόραμα Βούλας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της ‘Ανω Βούλας, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε δέκα κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας, απ’ όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι χτες το απόγευμα. Τα περισσότερα σπίτια, όπως αναφέρεται από το Π.Σ., έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες εξωτερικά και καταστράφηκε το σαλόνι του κήπου.

Η καταμέτρηση από την πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές από την πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό από το πυροσβεστικό Σώμα, η πυρκαγιά, τόσο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όσο και προς την Βάρη, είναι οριοθετημένη, δεν υπάρχουν ενεργές εστίες και δεν υφίσταται κίνδυνος επέκτασης, ωστόσο δεν θεωρείται ακόμα υπό έλεγχο.

Στις 14.30 απογειώθηκαν από την Ελευσίνα και δύο αεροσκάφη «καναντέρ» CL-215 για εναέρια επιτήρηση και για ρίψεις νερού, αν χρειαστεί, σε δύσβατα σημεία, για διευκολύνεται το έργο των επίγειων δυνάμεων.

 

Καρέ καρέ η εξάπλωση της φωτιάς – Οι κινήσεις της Πολιτικής Προστασίας

Για μια δύσκολη αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και μια δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό, έκανε λόγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Όπως ανέφερε, η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην ‘Ανω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και στην περιοχή της ‘Ανω Βούλας, ενώ λίγο αργότερα γρήγορα εκδηλώθηκαν ακόμη δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρης και στην περιοχή του Κουβαρά. Ήταν πολύ δύσκολη η αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων και ταυτόχρονα σε όλη την χώρα εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές, σημείωσε ο υφυπουργός.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τουρνάς, το Συντονιστικό Κέντρο ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στις 12.57. Στα 12 λεπτά, τα πρώτα οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού βρίσκονταν στο σημείο. Στις 13.17 ζητήθηκε η συνδρομή εναερίων μέσων και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL- 215, 2 CL- 415, 1 ελικόπτερο Erickson και 1 συντονιστικό ελικόπτερο του ΠΣ και βρέθηκαν στο πεδίο. Ακολούθησαν σε κύματα 2 Bell-214, 2 CΗΙΝΟΟΚ, 1 επιπλέον SIKORSKY και 1 επιπλέον συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής  ΒΚ-117, 2 CL-215 και3 Air-Tractors από Αγχίαλο.

Συνολικά υπήρξαν διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Τουρνάς, ήταν μία «συντονισμένη αεροπορική επιχείρηση που συνδυάστηκε με τις επίγειες δυνάμεις με εξαιρετικό τρόπο και απέδωσε καρπούς πολύ σύντομα», παρά τις αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο. «Ήταν η δεύτερη φωτιά που έσκασε 3 χιλιόμετρα από την αρχική στη θέση Κρεμαστός Λαγός, η οποία μετακινήθηκε στην περιοχή της Βάρης και αναγκαστήκαμε να εκτρέψουμε τις δυνάμεις μας προς τα εκεί και στη συνέχεια να σπάσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή του Κουβαρά, που ήταν κι αυτή σημαντική γιατί απειλούσε ένα σημαντικό δάσος», επισήμανε.

 

Χρ. Στυλιανίδης: Πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω καιρικών συνθηκών και ανάγλυφου της περιοχής

Για μια δύσκολη πυρκαγιά, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, χάρη στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων περιορίστηκε μέσα σε 6-7 ώρες έκανε λόγο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τη χθεσινή πυρκαγιά στην Βούλα.

«Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όλοι οι εμπλεκόμενοι, και επί του πεδίου, και στον συντονισμό, κατόρθωσαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, να περιοριστεί η χθεσινή πολύ δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ προσέθεσε ότι αν και βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι σκληρό.  

 

 

[Πηγή: eea.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ