Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οργή για τις πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη έναντι 5.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ακρόπολη είναι μακράν το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Ελλάδας, προσελκύοντας – ενδεικτικά το καλοκαίρι του 2023 – περισσότερους από 22.000 επισκέπτες την ημέρα: Το σχέδιο των πριβέ ξεναγήσεων που προκαλεί οργή και στέλνει το μήνυμα πως ο πολιτισμός είναι αποκλειστικά ένα προϊόν προς… πώληση

Για πολλές εβδομάδες πέρυσι η Ακρόπολη αποτελούσε πρώτο θέμα στις ειδήσεις με τα πλάνα με τις ατέλειωτες ουρές και την ταλαιπωρία των τουριστών στο λιοπύρι να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Τότε η κυβέρνηση είχε εισάγει ορισμένους περιορισμούς στην πρόσβαση – και συγκεκριμένα ζώνες επισκεψιμότητας.

«Φέτος οι αρμόδιοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα», σημειώνει σε αιχμηρό δημοσίευμά του ο Guardian, «ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους επισκέπτες να αποφύγουν τον συνωστισμό και να βιώσουν το αριστούργημα του Περικλέους με όρους… αποκλειστικότητας».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ξενάγηση έως και τεσσάρων ομάδων των πέντε ατόμων από ειδικούς αρχαιολόγους στον χώρο μεταξύ 7:00 έως 9:00 και 20:00 – 22:00 – δηλαδή πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου.

«Είναι κάτι που μας ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό οι τουριστικοί πράκτορες », ανέφερε στον Guardian η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Το υπουργείο, όπως είπε, ήταν έτοιμο να επιτρέψει exclusive ξεναγήσεις για τουρίστες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταβάλλουν το αντίτιμο. «Θα υπάρχουν και αναμνηστικά», πρόσθεσε η Νικολέτα Βαλάκου. «Ένα αντίγραφο ενός νομίσματος, ίσως, ή αντίγραφο ενός μικρού αγάλματος … κάτι που θα τους ξυπνά αναμνήσεις από τη μοναδική εμπειρία».

Το μέτρο ωστόσο που αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων – σε περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού – έχει προκαλέσει οργή και χλευασμό, μεταξύ άλλων και από αρχαιολόγους.

Οι ξεναγοί το χαρακτήρισαν ανεφάρμοστο, ενώ όσοι τίθενται ενάντια στις πριβέ ξεναγήσεις τονίζουν πως το όλο σχέδιο αντίκειται στο πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο της δημοκρατίας στον κόσμο.

«Το επόμενο πράγμα  που θα δούμε είναι τουρίστες να κάνουν προτάσεις γάμου και να πίνουν σαμπάνια στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε από την πλευρά της η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων της χώρας. «Θα αισθάνονται ότι δικαιούνται – εφόσον έχουν ξοδέψει τόσα χρήματα – να κάνουν ό,τι θέλουν στον χώρο».

Η ίδια η ιδέα, όπως τόνισε, είναι εξάλλου «απαράδεκτα ελιτίστικη». «Το μήνυμα που στέλνει ένα τέτοιο σχέδιο είναι πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δώσει σε ανθρώπους που έχουν χρήματα τη δυνατότητα να απολαύσουν την Ακρόπολη με έναν πολύ αποκλειστικό τρόπο, ενώ αφήνει έξω εκείνους που απλά δεν έχουν τέτοια μέσα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό».

Οι περιηγήσεις, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 40.000 ευρώ την ημέρα, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε πολιτιστικά έργα τα οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει ο προϋπολογισμός του υπουργείου, απαντά η Νικολέτα Βαλάκου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ