Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου» θα θεωρήσει η Β. Κορέα την αναχαίτιση πυραύλων της από τις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε σήμερα ότι θα θεωρήσει «ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου» οποιαδήποτε αναχαίτιση πυραύλων της, τους οποίους εκτοξεύει δοκιμαστικά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στη διάρκεια των επικείμενων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

«Στην περίπτωση που υπάρξει μια στρατιωτική απάντηση, όπως η αναχαίτιση (πυραύλων μας) κατά τη διάρκεια των δοκιμών των στρατηγικών μας όπλων, θα θεωρηθεί ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε η Κιμ Γιο Τζονγκ, η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

«Ο Ειρηνικός ωκεανός δεν είναι υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», τόνισε, την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια από το 2018.

Η Βόρεια Κορέα «είναι πάντα έτοιμη να λάβει κατάλληλα, άμεσα και συντριπτικά μέτρα ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε η αδελφή του Κιμ, χαρακτηρίζοντας τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα «εξαιρετικά μανιασμένα».

Εκτός από τα γυμνάσια «Ulchi Freedom Shield», τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι αμερικανικές και οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις από τις 13 Μαρτίου και για τουλάχιστον 10 ημέρες, Ουάσινγκτον και Σεούλ διοργάνωσαν αυτή την εβδομάδα κοινές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας, στις οποίες συμμετείχε ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.

ΗΠΑ και Νοτια Κορέα τονίζουν ότι πρόκειται για αμυντικά γυμνάσια, αλλά η Πιονγκγιάνγκ τα θεωρεί πρόβα για μια εισβολή στο έδαφός της ή για μια απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος της.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι οξύνουν «σκοπίμως» την ένταση στην περιοχή.

«Τα πρόσφατα κοινά αεροπορικά γυμνάσια (…) καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το σχέδιο χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας ακολουθεί την πορεία του στον ρυθμό ενός πραγματικού πολέμου», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του.

«Λυπούμαστε βαθιά για τις ανεύθυνες και ανησυχητικές κινήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, οι οποίες ωθούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο συνεχώς προς την αστάθεια», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και χρόνια.

Το 2022 η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «μη αναστρέψιμο» το καθεστώς της ως πυρηνική δύναμη και προχώρησε σε σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από την πλευρά τους Σεούλ και Ουάσινγκτον αποφάσισαν να αυξήσουν τα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια και να αναπτύξουν εκ νέου στρατηγικούς πόρους των ΗΠΑ στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ