Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ξαναζώντας τον πύρινο εφιάλτη στην Αττική – Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα… deja vu του Αυγούστου του 2021 έζησε η Αττική τις προηγούμενες ημέρες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην ευρύτερη δασική περιοχή της Πεντέλης.

Οι εικόνες της επόμενης ημέρας είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές, με τα κατεστραμμένα σπίτια και την καμμένη γη να αποτυπώνουν την εφιαλτική νύχτα και την απόγνωση που έζησαν οι κάτοικοι σε περιοχές της Πεντέλης και της Παλλήνης όταν έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τις οικίες τους.

 

Η εξέλιξη του μετώπου

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της 19ης Ιουλίου οπότε υπήρξαν αναφορές για φωτιά στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, ωστόσο αμέσως δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν όλες οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά προτού επεκταθεί.

Μεγάλος πανικός προκλήθηκε τα ξημερώματα της επομένης καθώς οι άνεμοι έπνεαν πολύ δυνατά και προς πάσα κατεύθυνση με αποτέλεσμα τα ενεργά μέτωπα να αυξάνονται. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν ο Γέρακας, η Ανθούσα και η Παλαιά Πεντέλη.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 αποστέλλοντας SMS στους πολίτες για εκκένωση των περιοχών που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Κατά σειρά εκκενώθηκαν οι εξής οικισμοί: Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι, η περιοχή της Πεντέλης πέριξ του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 141 και τέλος το ανατολικό μέρος του Γέρακα.

Τρομακτικό είναι το γεγονός ότι ο καπνός μεταφέρθηκε από τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς τη θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, ενώ συγκλονίζουν οι εικόνες του πύρινου μετώπου που φαίνονταν μέχρι κι από την Ακρόπολη.

 

 

Εκκενώσεις

Φυσικά, στις εκκενώσεις συμπεριλήφθηκαν και κρατικοί φορείς της περιοχής. Πολύ νωρίς απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου τα στελέχη του φορέα. Με ανάρτησή του, ο Θεόδωρος Γιάνναρος, Εντεταλμένος Ερευνητής, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο βρίσκεται στην Πεντέλη, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το προσωπικό από τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

Ακόμη, εκκενώθηκαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (36 παιδιά) προς τα Νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και το Αναρρωτήριο Πεντέλης με 35 παιδιά προς το Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί απομακρύνθηκε και το προσωπικό των δύο δομών.

 

 

Νωρίτερα, έκκληση για άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απηύθυνε το προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης λόγω δεξαμενών οξυγόνου που, αν τυλιχθούν στις φλόγες, θα προκληθούν μεγάλες εκρήξεις.

Ακόμη:

Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

 

Οι αφανείς ήρωες

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν πάνω από 480 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα, ενώ στο πεδίο παρέμειναν μέχρι και την τελευταία στιγμή και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχείρησαν τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιήθηκαν άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

 

 

Επιπλέον συνέδραμαν: Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διέθεσε πάνω από 620 αστυνομικούς με 232 οχήματα. Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Canadair διατέθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Ακόμη, σε άμεση ετοιμότητα βρέθηκαν 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπήρχαν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Επιπρόσθετα, στις επάλξεις βρέθηκαν το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) – 90 άτομα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) – 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) – άλλα 30 άτομα.

 

 

Συνδρομή από τους Δήμους 

Τη στήριξή τους στο δοκιμαζόμενο Δήμο Πεντέλης έδειξαν οι Δήμοι του Βορείου Τομέα συνδράμοντας στην κατάσβεση και αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε.

Στο πύρινο μέτωπο της Πεντέλης έσπευσε άμεσα η Πολιτική Προστασία Δήμου Βριλησσίων με το “Βριλήσσια 4”. Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις και εθελοντικά κλιμάκια της Π.Π. του Δήμου Βριλησσίων. Ακόμη, ο Δήμος διέθεσε την αίθουσα του πολυχώρου στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης για όσους από τους πολίτες εκκένωσαν τις οικίες τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Με οχήματα συνέδραμαν και οι Δήμοι Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αμαρουσίου.

 

 

 

Από την πρώτη στιγμή της φωτιάς κλιμάκιο του δήμου Παπάγου – Χολαργού αποτελούμενο από μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού, τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτικής προστασίας Χρήστο Πετράκη και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και ανακύκλωσης Χολαργού Βασίλη Σιαμάνη, συμμετείχαν στον αγώνα που δόθηκε για την κατάσβεσή της.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διέθεσε την Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (στο Δημαρχείο Μεσογείων 415) καθώς και τα 2 ΚΑΠΗ του Δήμου στους πολίτες που είχαν ανάγκη από φιλοξενία. Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών βρέθηκε και ο δήμος της Ραφήνας.

Τέλος, ο Δήμος Χαλανδρίου έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πυρόπληκτους, καθώς είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου παραδόθηκαν στον Δήμο Παλλήνης. Τη βοήθεια, που περιλάμβανε νερά, χυμούς, αναψυκτικά και συσκευασμένα σνακ, παρέδωσαν στο 1ο ΚΑΠΗ του Γέρακα, οι αντιδήμαρχοι, Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Ευθυμίου, και Τεχνικής Υπηρεσίας Έλενα Χριστούλη, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Δήμου.

 

Οι τραυματίες και η τραγική ιστορία του 84χρονου αυτόχειρα

Ο αριθμός των τραυματιών από τη φωτιά ξεπέρασε τους 30 με ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) να βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή στα Νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Ιπποκράτειο, Ερυθρό Σταυρό, Σωτηρία και ΚΑΤ. Ακόμη 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ.

Παρότι απευθείας από την πυρκαγιά δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή, δεν μπορεί κανείς να μην συγκλονιστεί από την ιστορία του 84χρονου κατοίκου της Ανθούσας που έδωσε τέλος στη ζωή του στη θέα του σπιτιού του που καιγόταν.

Ο ηλικιωμένος, του οποίου το σπίτι είχε καεί τρεις φορές στο παρελθόν από πυρκαγιές, έδωσε τέλος στη ζωή του, χρησιμοποιώντας περίστροφο. Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε το πρωί της 20ης Ιουλίου από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.

 

 

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Άμεσα ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).

Έως το τέλος της πρώτης ημέρας των ελέγχων διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

  • Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.
  • Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Ακόμη, από την καταστροφική φωτιά τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 γραμμές Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στην που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές. Ωστόσο, με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί, επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.

 

 

Πιθανό το σενάριο εμπρησμού σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στην Πεντέλη να οφείλεται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει η πυροσβεστική το ανακριτικό της έργο», είπε ερωτηθείς σχετικά, ενώ πρόσθεσε ότι «για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού».

Η δήλωσή του ήρθε μετά τις υπόνοιες που άφησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. «Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού και βραχυκυκλώματος. Όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» υπογράμμισε σχετικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Πεντέλη είπε ότι η πυρκαγιά είχε πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά και μπήκε με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. «Πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατόν και με καλύτερο συντονισμό απ’ ότι στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι είμαστε σε περίοδο που εκδηλώνονται 50-60 πυρκαγιές την ημέρα, όμως τις περισσότερες δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, γιατί σβήνουν εν τη γενέσει τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ