Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νοσοκομειακή περίθαλψη: Τι αλλάζει για τους ασθενείς με το νέο νόμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών για την εξασφάλιση της περίθαλψή τους, επιφυλάσσει η κυβέρνηση με τον τελευταίο νόμο για την νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι μέχρι σήμερα δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας οδηγούσαν σε ιδιαίτερα αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές από τις τσέπες των ασθενών, οι οποίες κυμαίνονται ανά τα χρόνια γύρω στο 40% των συνολικών δαπανών υγείας, με αρκετές χρονιές να ξεπερνούν και αυτό το ποσοστό. Μόνο που το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ είναι συγκρίσιμο μόνο με τις ΗΠΑ όπου το σύστημα υγείας είναι εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικό.

Με τις τελευταίες ρυθμίσεις, οι ιδιωτικές πληρωμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, και εκτιμάται ότι με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία θα προβλέπουν συμμετοχή του ασθενούς στο ύψος του 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, δηλαδή του κρατικού τιμολογίου που προβλέπεται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία, ανεβάζοντας δραματικά το κόστος περίθαλψης στα νοικοκυριά.

Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού της χώρας περιορίζουν την αναζήτηση θεραπείας στο 25% των πολιτών, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών που τους είναι αναγκαίες.

Το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας τάχθηκε ενάντια στον νόμο αυτό, είτε ήταν νοσοκομειακοί γιατροί είτε ιδιώτες. Όλοι τους επεσήμαναν με τις διαμαρτυρίες τους πως εκτός από τις δυσκολίες που προστίθενται στους ασθενείς όταν αυτοί αναζητούν θεραπεία για την πάθησή τους, η παροχή υπηρεσιών υγείας από νοσοκομειακούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά υγείας.

Επιπλέον όμως, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα αναβιώσουν οι πελατειακές σχέσεις που υπήρχαν πριν τη δημιουργία του ή θα αναγκαστούν οι ασθενείς να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους.

 

[Πηγή: syneidisi.com]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ