Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέοι όροφοι σε Παιδικούς Σταθμούς και Δημοτικά Ιατρεία στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τις Προγραμματικές Συμβάσεις για την υλοποίηση των αναγκαίων μελετών

Στην έγκριση σύναψης δύο Προγραμματικών Συμβάσεων, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μεταμόρφωσης, για την υλοποίηση δύο μελετών προχώρησε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Οι δύο αυτές μελέτες αφορούν α) «Μελέτη προσθήκης καθ΄ ύψος ενός ορόφου σε όλους του Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Μεταμόρφωσης στην οδό Ιερού Λόχου και Δημητσάνης στο Ο.Τ. 122» συνολικού προϋπολογισμού 568.493,77 ευρώ και β) «Μελέτη προσθήκης καθ΄ ύψος δύο ορόφων πάνω από τα Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Μεταμόρφωσης» συνολικού προϋπολογισμού 330.747,38 ευρώ.

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας στη σύντομη εισήγησή του θύμισε πως πρόκειται για ένα θέμα που είχε τεθεί και παλαιότερα στο δημοτικό συμβούλιο και είχε υπερψηφιστεί και τώρα ερχόταν η οριστική έγκρισή του από το Σώμα. Βέβαια, το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπολίτευσης, ίσως και λόγω της προεκλογικής περιόδου το είδε ως μία καλή ευκαιρία για να ασκήσει κριτική στην δημοτική και στην Περιφέρεια όπως θα διαβάστε παρακάτω και έτσι δεν εξελίχτηκε η συζήτηση ούτε σύντομα ούτε ήρεμα όπως ίσως πολλοί θα περίμεναν.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Αυτό και αν είναι ρουσφετάκι του Δήμου στην Περιφέρεια”

Από την αντιπολίτευση πρώτος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε πως θα τοποθετηθεί και για τα δύο πρώτα θέματα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Εμείς καταψηφίσαμε το αρχικό σχέδιο και φυσικά θα καταψηφίσουμε και τις μελέτες. Ο λόγος δεν είναι ότι δεν μας αρέσουν τα έργα ή δεν θέλουμε να γίνονται μελέτες για έργα, αλλά δύο μελέτες 900.000 ευρώ εμείς δεν τις ψηφίζουμε. Αυτό και αν είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αυτό και αν είναι ρουσφετάκι του Δήμου στην Περιφέρεια.”

 

Συμμαχία Πολιτών: “Περιμένουμε εκπτώσεις έως και 80%”

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών”, κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος ανέφερε πως η παράταξή του το υπερψήφισε με επιφυλάξεις και περιμένει εκπτώσεις που θα φτάνουν μέχρι και το 80%, καθώς όπως είπε: “Σήμερα στην αγορά δύο μελέτες σαν και αυτές τις βρίσκεις με 50.000 ευρώ. Οπότε εκεί θα κριθείτε και εσείς και η Περιφέρεια. Πάντως θα το ψηφίσουμε”.

 

Πολιτεία Πολιτών: “Οι δύο λόγοι που λέμε όχι”

“Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτά τα δύο θέματα για δύο λόγους” είπε παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πολιτεία Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων: “Ο ένας λόγος είναι ότι είχαμε όλη την καλή διάθεση στην προηγούμενη συζήτηση που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα προλαβαίνοντας την κακή έως αίσχιστη ανακοίνωση της “Ελπίδας” που μας εγκαλούσε ότι δεν θέλουμε την πρόοδο της πόλης. Εμείς στην ουσία αποδείξαμε με την τότε ψήφο μας ότι δεν θέλουμε επί της ουσίας να γίνουν τα “πανωσηκώματα” στους παιδικούς σταθμούς γιατί θεωρούμε ότι είναι μη λειτουργικό αυτό το έργο. Θεωρούμε ακόμα ότι είναι λάθος σε μία σύγχρονη εποχή να μη γίνονται μελέτες για βιοκλιματικά κτίρια. Επίσης, σας είχαμε πει από τότε ότι το ποσό είναι τεράστιο για τις μελέτες. Αναιρούμε 100% εκείνη την απόφαση μετά το δημόσιο κατηγορώ που μας εκτοξεύσατε. Εμείς θέλουμε να λειτουργούμε θεσμικά. Από εδώ και πέρα θέματα τόσο υπερκοστολογημένα δεν θα ψηφίζονται και αυτές τις μελέτες θα τις επανεξετάσουμε όταν πρέπει και όπως πρέπει..”

 

Π. Μακρίδης: “Θέλουμε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς μοιρασμένους σε όλη την πόλη”

Τελευταίος επικεφαλής της αντιπολίτευσης που πήρε τον λόγο ήταν ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης. Ο κ. Μακρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Την προηγούμενη φορά δεν είχαμε καταψηφίσει αλλά για ευνόητους λόγους είχαμε ψηφίσει “παρών”. Συγκεκριμένα, είχαμε πει πως υπάρχει ανάγκη για βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά δεν είπαμε “ναι” γιατί δεν είναι σύμφωνα με όσα θέλουμε και εμείς και ο κόσμος. Εμείς θέλουμε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς μοιρασμένους σε όλη την πόλη. Σήμερα όμως θα ψηφίσουμε κατά γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος και σε ότι έχει να κάνει με χρήματα που δεν τα διαχειριζόμαστε και δεν τα ξέρουμε, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν.”

 

Δήμαρχος: “Ο Προϋπολογισμός των μελετών είναι συγκεκριμένος”

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας απάντησε στους ισχυρισμούς μέρους της αντιπολίτευσης για το ύψος του κόστους των μελετών εξηγώντας πως το κοστολόγιο είναι φιξαρισμένα από το νόμο ανάλογα με το έργο και δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο. Μάλιστα, τόνισε πως για αυτό μετά γίνονται τόσο μεγάλες εκπτώσεις στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Καραβάκος, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι όποιος και να έκανε προϋπολογισμό της μελέτης δεν θα έβγαζε διαφορετική τιμή ούτε για ένα ευρώ και συμπλήρωσε πως “το παιχνίδι δεν είναι εκεί αλλά είναι στις εκπτώσεις”.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε ο δήμος να το κάνει με ιδία μέσα, καθώς δεν διαθέτει προσωπικό που να έχει την τεχνογνωσία να εκδώσει οικοδομικές άδειες.

 

Καμάρι για το Δήμο Μεταμόρφωσης, η Πρόεδρος του Σώματος

Στην διαδικασία της ψηφοφορίας φάνηκε ακόμα μία φορά ο καθοριστικός ρόλος της Προέδρου του Σώματος Δήμητρας Σκοπελίτη, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της αποδεικνύεται περισσότερο ώριμη από τους περισσότερους μεγαλύτερους συναδέλφους της. Συγκεκριμένα, αν και με βάση τα όσα είχαν πει οι σύμβουλοι το θέμα ήταν ξεκάθαρο ότι θα περνούσε με 12 θετικές ψήφους, έναντι 11 αρνητικών και μίας “λευκής” του κ. Θοδωρή Σφυρή, μερίδα της μειοψηφίας “πιάστηκε” από το ότι η συνεδρίαση ήταν μικτή και κάποιοι την παρακολουθούσαν από το διαδίκτυο και ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Λέμε “πιάστηκε” γιατί είχε αποχωρήσει η παράταξη “Συμμαχία πολιτών” λέγοντας πως υπερψηφίζει και υπήρξαν ενστάσεις αν η δημοτική σύμβουλος της παράταξης, κα Αγγελική Καλατζή, ήταν “μέσα” την ώρα που συζητήθηκε, που βέβαια ήταν και χρειάστηκε η μεθοδική και ψύχραιμη αντιμετώπιση από την Πρόεδρο κα Δήμητρα Σκοπελίτη για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να υπερψηφιστούν και τα δύο θέματα, με την ψήφο της Προέδρου, θυμίζοντας αυτό λέγαμε ως παιδιά “χαρίζει η ομάδα”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ