Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα απόφαση για τα πρόστιμα στο προσωπικό γιατρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετατίθεται ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό. Από 1 Δεκεμβρίου 2022 που αρχικά προβλεπόταν μεταφέρεται από 1 Απριλίου 2023.

Αν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας από τη νέα χρονιά το σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, μόλις ένας στους δύο πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής. Πιο συγκεκριμένα, το 52,7% έχει κάνει την εγγραφή του, δηλαδή 4,67 εκατομμύρια πολίτες, ενώ το σύνολο το προσωπικών γιατρών που είναι εγγεγραμμένοι είναι 3.337, εκ των οποίων οι 1.110 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόλοιποι προσωπικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την ίδια ώρα το 60% στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή.

Για να λειτουργήσει κανονικά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί. Το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Στη συνέχεια έδωσε το “πράσινο φως” και στους ιδιώτες γιατρούς, που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω ενός μεικτού και πιο χαλαρού συστήματος.

Με τη νέα υπουργική απόφαση που υππογράφηκε μετατίθεται ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό. Από 1 Δεκεμβρίου 2022 που αρχικά προβλεπόταν μεταφέρεται από 1 Απριλίου 2023.

Την σχετική ΚΥΑ υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στα «αντικίνητρα» περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Απριλίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ