Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Μπλόκο» σε κλοπή ΦΠΑ με «one line» διασύνδεση ταμειακών με τα POS

Δημοσιεύθηκε

στις


Με νέο ηλεκτρονικό όπλο για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής από εισόδημα και ΦΠΑ, προχωρά η ΑΑΔΕ.

Με την «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS από το νέο έτος η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Στην απόφαση ορίζεται η υποχρέωση, ο τρόπος και οι διαδικασίες διασφάλισης έκδοσης από ΦΗΜ στοιχείων επί συναλλαγών για τις οποίες η είσπραξη διενεργείται μέσω κάρτας και αποστολής αυτών στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ και προσδιορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των ΦΗΜ της επιχείρησης και των τερματικών αποδοχής καρτών που αυτή χρησιμοποιεί καθώς και λοιπές λειτουργίες.

Τι αλλάζει

Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν.

Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών η την παροχή υπηρεσιών μέσω καρτών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το νέο καθεστώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ όπου η χώρα μας σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώλειες εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ