Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μεταναστευτικό: Καζάνι που βράζει η Μόρια – Γυναίκα προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά και τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων της Μόριας.

Περίπου 2.000 Αφγανοί πήραν μέρος σε οργισμένη διαδήλωση, με φωτιές και οδομαχίες, ζητώντας να επισπευθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για τις συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια και το Καρά Τεπέ.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση καθώς το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, γεγονός που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα η οποία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές, ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

https://www.facebook.com/100001650551267/videos/2877290932335897/

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε πως οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζητά τα τρία νησιά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποκάλυψε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.

Γυναίκα προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού 

Ενδεικτικό των ακραίων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η εικόνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με μια γυναίκα να προσπαθεί να πάρει το όπλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αντιλήφθηκε την κίνησή της και την απώθησε.

Γενική συνέλευση από τους κατοίκους του νησιού

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Όπως αναφέρει το lesvospost.gr, οι κάοτικοι πραγματοποίησαν συνέλευση διαμαρτυρίας στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, ενώ κοινοποιήθηκε αίτημά τους να υπάρχει σταθερά διμοιρία ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην μπαίνουν σε αυτό οι μετανάστες. Παράλληλα, ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ να κάνει περιπολίες στο χωριό, καθώς ο φόβος μετά τον φόνο στην Μόρια και η ένταση που έχει ανέβει, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Για υποκινητές ψάχνει η κυβέρνηση για τα επεισόδια- Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία γνώριζε από την Παρασκευή πως ετοιμάζονταν οι αιτούντες άσυλο μετανάστες, να κάνουν κινητοποιήσεις. Τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο χθες, έφεραν και την αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε πως γίνονται έρευνες για τυχόν υποκίνησης των επεισοδίων.

«Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα επεισόδια που έλαβαν μέρος στην Λέσβο, τονίζοντας πως «οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ