Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μεταναστευτικό: Εντείνονται οι αντιδράσεις σε νησιά και ενδοχώρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποδεχτούν  τους μετανάστες και πρόσφυγες στις περιοχές τους, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για εσωτερική μετεγκατάσταση. Παράλληλα, οι ροές προς τα νησιά δεν μειώνονται και σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της Τουρκίας που δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας, η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει, αν δεν έχει ξεφύγει ήδη.

Σε «καυτή πατάτα» μετατρέπεται το σχέδιο της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα, λόγω των έντονων αντιδράσεων κατοίκων διάφορων περιοχών της χώρας. Τα περιστατικά δεν είναι πλέον μεμονωμένα, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά οι περιπτώσεις εναντίωσης τους στην μετεγκατάσταση των προσφύγων. Οι κάτοικοι ορθώνουν το ανάστημα τους με μπλόκα στα πούλμαν, τα οποία μεταφέρουν μετανάστες ή πρόσφυγες στις περιοχές τους.

Οι αντιδράσεις των κάτοικων σε Βρασνά και Πεντέλη φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, αφού ανάλογα περιστατικά διαδραματίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κω και τα Γιαννιτσά.

Δήμαρχος και κάτοικοι μπλόκαραν αποβίβαση στο λιμάνι της Κω

Συγκεκριμένα στην Κω, σύμφωνα με το kosnews24.gr, ο ίδιος ο δήμαρχος μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής και δεκάδες κατοίκους δεν επέτρεψαν σε πλοίο που ερχόταν από τη Σύμη να αποβιβάσει 60 ακόμα αλλοδαπούς στο νησί, με αποτέλεσμα το πλοίο να συνεχίσει για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτή την στιγμή στην Κω βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Μπλόκα από κατοίκους σε Γιαννιτσά και Σέρρες

Περίπου 30 κάτοικοι των Γιαννιτσών επιχείρησαν να μπλοκάρουν πούλμαν που μετέφερε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συμβολή της αστυνομίας για να σπάσουν τα μπλόκα και να φτάσουν τελικά στον προορισμό τους. Στην συνέχεια οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής καταθέτοντας μήνυση επί παντός υπευθύνου.

Ανάλογο περιστατικό και στις Σέρρες, όπου στα διόδια του Στρυμονικού έστισαν μπλόκο κάτοικοι των Σερρών και σταμάτησαν λεωφορείο που κατευθυνόταν προς το Σιδηρόκαστρο, ωστόσο, στο τέλος υποχώρησαν όταν αντιλήφθηκαν πως στο πούλμαν βρισκόντουσαν μόνο γυναίκες και παιδιά.

«Βουλιάζουν» τα νησιά

Οι αντιδράσεις στην ενδοχώρα προβληματίζουν έντονα κάτοικους και φορείς στα νησιά που «βουλιάζουν» από τις συνεχόμενες εισροές και περιμένουν λύση από την πολιτεία για να αποσυμφορηθούν.

Μόνο τον Οκτώβριο οι αφίξεις στα νησιά υποδοχής έφτασαν τις 6.868 από αυτές οι 3.474 ήταν στην  Λέσβο, 1.820 στην Χίο και 1.556 στην Σάμο. Μάλιστα, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνολικά το 2019 έχουν φτάσει στην χώρα μας 55.348 πρόσφυγες, με τους 43.683 να πατούν πρώτη φορά ελληνική γη, στα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έφτασαν στα ελληνικά νησιά 496 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με το θέμα ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια η κατανομή των προσφύγων να εφαρμοστεί όσο γίνεται πιο αναλογική, όπως και ότι όλοι μαζί θα πρέπει να επωμιστούμε το βάρος της συνεχόμενης μεταναστευτικής εισροής.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι η εικόνα της Ελλάδος δεν διαμορφώνεται από 10-20 κατοίκους σε κάθε περιοχή και τόνισε πως: «Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα. H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί».

 

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στα νησιά ανέφερε μεταξύ άλλων «μία είναι η λύση, το κλείσιμο των συνόρων, να σταματήσουν τα επιδόματα, να κλείσουμε τις ΜΚΟ και να πηγαίνουν για εγκατάσταση σε ακατοίκητα νησιά».    

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ