Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο χρόνια μετά την απώλεια του θρυλικού συνθέτη Ένιο Μορικόνε, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, αποτίει φόρο τιμής στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Ιταλού μαέστρου, μέσα από ένα πολύπλευρο αφιέρωμα που θα «ακουστεί» και πέρα από τη μεγάλη οθόνη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ennio » (σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Τζουζέπε Τορνατόρε) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την παρουσίαση της βιογραφίας «Ennio Morricone – Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου», παρουσία του συγγραφέα Αλεσάντρο Ντε Ρόσα στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης (Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ennio Formes» στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Ειδικότερα, η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ennio», σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, παρουσία του γιου του μεγάλου μαέστρου, Μάρκο Μορικόνε, του παραγωγού του ντοκιμαντέρ Τζιάνι Ρούσο και του Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, επίσημου βιογράφου του Μορικόνε. Πριν την προβολή, η αυλαία θα ανοίξει μουσικά από τον διεθνούς φήμης πιανίστα και διακεκριμένο συνθέτη Σταύρο Λάντσια και το «Stavros Lantsias Quartet», με μία συναυλία που θα μας εισάγει στο μουσικό σύμπαν του Ιταλού συνθέτη.

Στην έκθεση «Ennio Formes», που θα φιλοξενηθεί από τις 22/9 έως τις 9/10 στο Ολύμπια με ελεύθερη είσοδο, 16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα έργα τους, εμπνευσμένα από τη δυναμική της μουσικής του Ένιο Μορικόνε. Η πρωτοβουλία ανήκει στον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος». Το κάθε έργο της έκθεσης είναι επηρεασμένο από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο.

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο Ιταλός συγγραφέας Αλεσάντρο Ντε Ρόσα και η μεταφράστρια, ‘Αννα Νούση, θα παρουσιάσουν την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Ennio Morricone – Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. O Αλεσάντρο Ντε Ρόσα διαβάζει «ανάμεσα στις γραμμές» του πενταγράμμου και προσφέρει ένα πολύτιμο, αυθεντικό και λεπτομερές πορτρέτο που συμπληρώνει με λέξεις τις εμβληματικές, διαυγείς παρτιτούρες της καριέρας του Μορικόνε.

Την συζήτηση θα συντονίζει η Ελένη Μητσιάκη, μουσικολόγος, συντονίστρια Παραγωγών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Μουσικής Κινηματογράφου (IFMCA), ενώ θα συνοδεύει μελωδικά από το πιάνο η Κασσάνδρα Φουντουλάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ