Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Μαϊμού” τεχνικοί της ΔΕΗ είχαν ρημάξει ηλικιωμένους σε Βόρεια και Νότια Προάστια [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σωρεία κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, κυρίως στα Βόρεια και στα Νότια Προάστια, με το πρόσχημα υπαλλήλων της ΔΕΗ ή συντηρητών ανελκυστήρων.

Ενδεικτικό του αριθμού των άτυχων ηλικιωμένων που είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης είναι το γεγονός πως το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από τη δράση τους υπερβαίνει τα 1.180.000 ευρώ, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Τα μέλη της οργάνωσης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την Αστυνομία στο Μενίδι και στα Άνω Λιόσια, μέσα σε ξενοδοχείο «κρησφύγετο» και διάφορες οικίες. Πρόκειται για 16 Ρομά, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.

Στη υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 3 μέλη της οργάνωσης τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ συνολικά εξιχνιάστηκαν 34 περιπτώσεις από τις οποίες, 2 ληστείες και 32 κλοπές σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Μαρούσι και Βριλήσσια.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε ξενοδοχείο και στις κατοικίες των συλληφθέντων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 Ι.Χ. αυτοκίνητα και Δ.Χ. ταξί, κοσμήματα, χρυσαφικά και επώνυμα ρολόγια χειρός, τα επιχειρησιακά τους κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, 102 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πως προσέγγιζαν τα θύματα τους

Η οργάνωση δραστηριοποιούνταν κυρίως πρωινές ώρες, όταν και μετέβαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ως επί το πλείστον σε γειτονιές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές, συνοικιακούς δρόμους ή σε τοποθεσίες με καταστήματα-σουπερ μάρκετ, προκειμένου να αναζητήσουν ηλικιωμένα άτομα. Βρισκόμενοι σε συνεχή και διαρκή επικοινωνία, διασκορπίζονταν στα σημεία αυτά και αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, τα στοχοποιούσαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, μέχρι τη στιγμή που επέστρεφαν στις οικίες τους.

Ακολούθως, συνήθως δύο εκ των μελών της οργάνωσης, προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα άτομα, λίγο πριν εισέλθουν στην οικία τους, όπου προσποιούμενοι τους τεχνικούς-υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του Δήμου ή συντηρητές ανελκυστήρων κ.α., τους αιφνιδίαζαν και προφασιζόμενοι την ύπαρξη τεχνικής φύσεως βλάβης, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία τους ή βλάβη του ανελκυστήρα, τους έπειθαν και κατάφερναν να εισέλθουν στις οικίες τους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζαν να περιορίζουν τους παθόντες στο χώρο της κουζίνας, όπου τους αποπροσανατόλιζαν με διάφορες προφάσεις, βάζοντάς τους να ενεργοποιήσουν τις εστίες της κουζίνας ή να βράσουν νερό σε οικιακά σκεύη ή να αδειάσουν το ψυγείο. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είχε καταγραφεί, να μετακινούν το ψυγείο, με τρόπο ώστε να τους εγκλωβίσουν στο χώρο της κουζίνας και να μην έχουν οπτική επαφή με τους υπόλοιπους χώρους της οικίας. Παράλληλα, έτερο μέλος εκμεταλλευόμενο την απασχόληση των παθόντων και προφασιζόμενος έλεγχο του πίνακα ηλεκτροδότησης της οικίας, ερευνούσε τους λοιπούς χώρους και με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις, αφαιρούσε κυρίως κοσμήματα, χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας και της σκληρότητας των μελών, αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δε δίστασαν να ασκήσουν σωματική βία, για να αφαιρέσουν αλλά και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.

Ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης 

Στην ενημέρωση που έκανε η Αστυνομία ανέφερε ότι η εγκληματική οργάνωση διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της δομημένης και επαγγελματικού τύπου δράσης των μελών της, καθώς συνεργάζονταν σε ομάδες των τριών ή περισσότερων προσώπων, με καταμερισμό αρμοδιοτήτων, ρόλων και καθηκόντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως δρούσαν σε σχεδόν καθημερινή βάση, επιδίωκαν τη διάπραξη κακουργημάτων με στόχο το παράνομο περιουσιακό όφελος, νομιμοποιούσαν τη λεία τους, διοχετεύοντας αυτή σε διαφορών ειδών επενδύσεις, όπως αγορές πολυτελών οχημάτων, επιχειρήσεις διαχείρισης ταξί και απόκτηση καταστημάτων, βιοπορίζονταν αποκλειστικά από την παράνομη δράση τους και είχαν μεταξύ τους συγγενικούς δεσμούς, με απόλυτη πίστη, εχεμύθεια και εμπιστοσύνη.

Τέλος, η επικοινωνία μεταξύ τους σε καθημερινή βάση γινόταν χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να καθορίσουν τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις κλοπές.

Δείτε το σχετικό βίντεο του ΑΝΤ1 εδώ

https://www.antenna.gr/watch/1341739/ilikiomenoys-eixan-balei-sto-stoxastro-ta-meli-speiras-poy-exarthrose-i-asfaleia

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ