Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μία «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» τιμά το έργο του Μορίς Οανά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία «Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού» στήνεται για 8η χρονιά, στις 10 Μαΐου, συνδέοντας τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Μία «γέφυρα» που υποστηρίζει με ουσιαστικό και γόνιμο τρόπο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη Στέγη, να συναντήσουν τα τμήματα παραγωγής και επικοινωνίας, να αντλήσουν πολύτιμη εμπειρία και να επικοινωνήσουν με τους μουσικούς δημιουργούς της εποχής μας.

Αφιερωμένη στον συνθέτη Μορίς Οανά (1913-1992), η φετινή «Γέφυρα» ιχνηλατεί με τρεις συναυλίες που θα παρουσιαστούν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (10/5, είσοδος ελεύθερη) τις προσωπικές και καλλιτεχνικές διαδρομές ενός, άγνωστου για πολλούς στην Ελλάδα, μουσικού δημιουργού.

Ο Μορίς Οανά (1913-92) αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της γενιάς του στη Γαλλία ήδη από τη δεκαετία του 1960. Το μουσικό έργο του είναι πολυσχιδές, όπως ακριβώς και η μουσική του γλώσσα. Γεννημένος στο Μαρόκο, με ισπανικές καταβολές, βρετανική υπηκοότητα, γαλλική παιδεία και πολλά ταξίδια στην Αφρική και στην Ευρώπη, δημιουργεί ξεπερνώντας τα γεωγραφικά σύνορα. Το μουσικό του σύμπαν διαμορφώνεται με την απόρριψη των αισθητικών δογμάτων της εποχής του ενώ παράλληλα ενσωματώνει τις ιδιαίτερα σύνθετες προσωπικές μουσικές εμπειρίες του. Στρέφεται στις ρίζες του, τις μεσογειακές καταβολές του, στο κλασικό φλαμένκο και το ανδαλουσιανό cante jondo, σε ισπανικά θέματα και κείμενα, σε αφρικανικούς και αφροκουβανέζικους ρυθμούς και σε ελληνικούς μύθους. Περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία της αρμονικής και ρυθμικής γλώσσας της τζαζ, αλλά και της υφής της μουσικής των Ντεμπυσσύ, ντε Φάγια, Μπάρτοκ και Στραβίνσκι.

Το αφιέρωμα δίνει στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει έργα για πιάνο σόλο και διάφορους συνδυασμούς μουσικής δωματίου, μετά την πρώτη παρουσίαση έργων του για κιθάρα στη «Γέφυρα Μουσικής», vol. 4. το 2018.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Τετάρτη 10.5.2023

20:00 І Η κληρονομιά του Ντεμπυσσύ

Παναγιώτης Δημόπουλος: Τίγγις (2022), ανάθεση της Στέγης

Βetsy Jolas: Pièce pour (1997)

Μορίς Οανά: 24 Πρελούδια (αρ. 1-12)- (1972-1973)

Παναγιώτης Δημόπουλος: πιάνο

21:00 І Ισπανία-Αφρική

Federico Garcia Lorca: Canciones Populares Españolas (επιλογές)

Mορίς Οανά: Chansons populaires espagnoles (επιλογές) (1937/1947)

Akin Εuba: 6 Yoruba Songs

Edith Lejet: Fleurs d’Opale για σόλο πιάνο(1997)

Félix Ibarrondo: Prélude για σόλο πιάνο (2006)

Ισμήνη Μπεκ, νέο έργο, ανάθεση της Στέγης (2023)

Χρυσάνθη Σπιτάδη, μεσόφωνος

Παύλος Κόρδης, πιάνο

22:00 І Σαλπάροντας για την Αμερική

Αντώνης Ρουβέλας: Βιώματα Ι για σόλο όμποε (2015)

André Jolivet: Chant pour les piroguiers de l’Orénoque (1953) για όμποε και πιάνο

Thierry Pécou: Perroquets d’Azur για σόλο όμποε (1993)

Moρίς Οανά: Neumes για όμποε και πιάνο (1965)

Edith Canat de Chizy: Sailing για σόλο πιάνο (2020)

Μιχάλης Παλαιολόγου: Introspections για σόλο όμποε (2022)

Xρήστος Τσόγιας – Ραζάκοβ, όμποε

Κατερίνα Κωνσταντούρου, πιάνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ