Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Μάγεψε η ολική έκλειψη ηλίου: Η μέρα έγινε νύχτα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την ακτή του Ειρηνικού μέχρι την ανατολική ακτή, εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου κατά την οποία ο ήλιος καλύφθηκε για μόλις 4 λεπτά από τη Σελήνη.

Η ολική έκλειψη ηλίου ήταν ορατή σε 15 αμερικανικές πολιτείες, από το Τέξας μέχρι το Μέιν, προτού φτάσει η σειρά των κατοίκων του ανατολικού Καναδά.

Μικρές αγροτικές πόλεις – όπως το Αντβάνς του Μισούρι, με πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκων – δέχθηκαν χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να  θαυμάσουν το συναρπαστικό θέαμα.

Στο Μασατλάν, το διάσημο μεξικανικό θέρετρο στην ακτή του Ειρηνικού, η παραλία γέμισε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παρατηρούσαν με ενθουσιασμό την εξέλιξη της έκλειψης.

Από τις πιο απλές οικογένειες μέχρι τους πιο ενθουσιώδεις επιστήμονες, όλοι είχαν το βλέμμα τους στον ουρανό, παρακολουθώντας τον Ηλιο να σβήνει στο πέρασμά του από τον ένα άκρο του ορίζοντα στο άλλο.

Σε πόλεις όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Λος Άντζελες, παρατηρητήρια και πάρκα γέμισαν με ερασιτέχνες αστρονόμους και περίεργους πολίτες που επιθυμούσαν να βιώσουν αυτήν τη σπάνια στιγμή.

Όσοι ήταν τυχεροί να βρίσκονται σε περιοχές με καθαρό ουρανό, όπως στην ερημική πεδιάδα του Ντάκοτα Νότιας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το θέαμα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, αφού η στιγμή έκλειψης δημιούργησε έναν αέρα μαγείας και μυστηρίου.

 

 

Πέρα από την θεαματική αξία, οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον, καταγράφοντας δεδομένα και διεξάγοντας πειράματα για να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο τον Ήλιο και τη συμπεριφορά του.

Μεγαλύτερη σε διάρκεια η φετινή ολική έκλειψη ηλίου – Συστάσεις από τους ειδικούς για κινδύνους στα μάτια

Η ολική έκλειψη του Ηλίου ήταν ορατή στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017.

Η μέγιστη διάρκεια έφθασε σε ορισμένες περιοχές τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Ο Τιμ και η Γκουέν Βουρστ ταξίδεψαν εκεί από το Κάνσας, έχοντας συμβουλευτεί τις προβλέψεις μετεωρολόγων.

Η 43χρονη Λούρδες Κόρο ταξίδεψε 10 ώρες με το αυτοκίνητο για να φθάσει στο Μασατλάν, προκειμένου να είναι μεταξύ των πρώτων που θα παρατηρούσαν την εντυπωσιακή ηλιακή έκλειψη.

«Η τελευταία που είχα δει ήταν σε ηλικία 9 ετών», δήλωσε.

 

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν παντού ευνοϊκές, όπως για παράδειγμα στο Τέξας, όπου επικρατούσε συννεφιά.

Οι Αρχές των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει όσους θα θαύμαζαν το φαινόμενο να φορέσουν ειδικά γυαλιά πριν στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό, καθώς εγκυμονούσαν κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια.

 

 

Πότε έρχεται η επόμενη έκλειψη ηλίου – Πότε θα γίνει ορατή στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο του 2026, αναμένεται η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου η οποία θα είναι ορατή κυρίως σε Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και περιοχές της Ρωσίας.

Στην Ευρώπη θα δούμε ολική έκλειψη στις 12 Αυγούστου 2026.

Θα είναι ορατή στη Ρωσία, την Ισλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (στη Βρετανία θα φτάσει το 90%, για παράδειγμα) καθώς το μονοπάτι θα περνά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην Ελλάδα θα είμαστε αρκετά κοντά σε μια ολική έκλειψη το 2027 (ολική στη Βόρεια Αφρική), ενώ θα δούμε μια δακτυλιοειδή (όχι ολική) έκλειψη την 1η Ιουνίου 2030.

Θα περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για ολική που θα είναι πάντως πλήρως ορατή στην Κύπρο και μετά άλλα τόσα σχεδόν για τη ολική έκλειψη του Απριλίου του 2088 με μονοπάτι που θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ