Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Λήγει η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης – Πότε η πληρωμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος χρόνου στις 13 Ιανουαρίου για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης για το 2023.

Κλείνει στις 13 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που «έχασαν» την αρχική προθεσμία που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου.

Νέα παράταση, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί, ενώ η συγκεκριμένη κρίθηκε αναγκαία λόγω κυρίως της χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Επισημαίνεται ότι το επίδομα είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο, αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας και μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί και σε περισσότερους καταναλωτές που χρησιμοποιούν πέλετ αφού θα διατεθεί σε όσους ζουν σε οικισμούς κάτω των 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Επίσης, το επίδομα για αγορές καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει δεν δύναται να υπολείπεται των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυτά της ακίνητης περιουσίας.

Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε στα 15 λεπτά το λίτρο, από 25 λεπτά το λίτρο που ίσχυε στο προηγούμενο διάστημα, γεγονός που «εκτόξευσε» τις παραγγελίες. Η επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή της επόμενης δόσης του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ