Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023»: Υβριδική άσκηση αντιμετώπισης κινδύνων στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Υβριδική Άσκηση αντιμετώπισης κινδύνων λόγω Τεχνολογικών & NaTech καταστροφών, με την κωδική ονομασία «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Παρόντες ήταν ανώτατα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος, της Αστυνομίας, μέλη 20 εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και Δήμων αλλά και μαθητές σχολείων της Αττικής και ειδικότερα του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθηνών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών και του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και σπουδαστές του 4ου έτους της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έδωσε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ενώ νωρίτερα η παιδική-νεανική χορωδία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Νέας Ιωνίας καθώς και η παιδική χορωδία Ηρακλείου Αττικής με την επικεφαλής μαέστρο τους κα Εύη Χλώρου, τραγούδησαν αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

 

Η Άσκηση ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ – 2023”

 

Η άσκηση “ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ – 2023” αποσκοπεί στον έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω Τεχνολογικών & NaTech καταστροφών και διαχείρισης των επιπτώσεων αυτών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής καθώς και να προκαλέσει τη συζήτηση μεταξύ των ασκούμενων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παρουσιαζόμενης στο σενάριο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης ήταν οι εξής:

  • Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
  • Η δοκιμασία της σύγκλησης και λειτουργίας ενός έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η δοκιμασία της λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.
  • Ο έλεγχος του υφιστάμενου Σχεδίου, της κατανομής των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Η ανάδειξη θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν από ένα σύνθετο γεγονός πολλαπλών κινδύνων (Multi-hazard), στην προκειμένη περίπτωση ενός Natech γεγονότος που θα απαιτεί την αντιμετώπιση καταστροφών εξαιτίας του σεισμού, αλλά και τις επιπτώσεις του τεχνολογικού ατυχήματος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης θα ενταχθούν ενημερωτικές ομιλίες σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούν α) τους σεισμούς και β) τα τεχνολογικά και Natech ατυχήματα, με αντικειμενικό στόχο:

  • Την πληρέστερη ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και των εμπλεκομένων
    • Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών (μαθητών δευτεροβάθμιας
    εκπαίδευσης, Δόκιμων Ανθυποπυραγών Πυροσβεστικής Ακαδημίας)

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ