Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως γυμναστήρια – Ποιο μέτρο εξετάζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύ ψηλά παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα και σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από τις νοσηλείες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς και την κυβέρνηση, που ψάχνουν τρόπους να προστατευθούν οι πολίτες, αλλά και πειστούν οι εμβολιασμένοι να κάνουν το εμβόλιο.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν -όπως και τα τωρινά- μόνο τους ανεμβολίαστους και μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρήση υποχρεωτικής διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, καθώς η πρόταση των ειδικών είναι μάλιστα η μία από τις δύο να είναι FFP ή N95.

Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί χρήση συγκεκριμένου τύπου μάσκας καθώς ήδη εφαρμόζεται στα γυμναστήρια και μάλιστα για τους εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ ορίζονται τα εξής:

Στα γυμναστήρια επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση παρά μόνο αν υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ενώ ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Τοποθέτηση σταθερού προστατευτικού χωρίσματος από διαφανές υλικό (plexiglass) στην υποδοχή του γυμναστηρίου, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο το προσωπικό όσο και τα εισερχόμενα μέλη του γυμναστηρίου.

Ανάρτηση οδηγιών, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, που αφορούν σε:

  • κανόνες αναπνευστικής υγιεινής – υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95)
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • τήρηση αποστάσεων

Οδηγίες για το προσωπικό

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους

Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια της εργασίας του πρέπει να φορά στολή/ρόμπα εργασίας, μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) και γάντια μίας χρήσεως, τα οποία θα πρέπει να αλλάζει τακτικά.

Μετά την αφαίρεση των γαντιών θα πρέπει να ακολουθεί υγιεινή των χεριών [πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για είκοσι (20) δευτερόλεπτα] και, αφού τα χέρια στεγνώσουν καλά, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών.

Πρόσθετος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως προστατευτικά γυαλιά και αδιάβροχη ποδιά, μπορεί να χρειάζεται κατά την παρασκευή διαλυμάτων, ανάλογα με το καθαριστικό/απολυμαντικό που χρησιμοποιείται και τη διαδικασία καθαρισμού, για την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος.

Μετά την αφαίρεσή τους τα μέσα ατομικής προστασίας πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους απορριμμάτων με καπάκι και να ακολουθεί υγιεινή των χεριών [πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για είκοσι (20) δευτερόλεπτα]

Οδηγίες για αθλούμενους

Oι αθλούμενοι συστήνεται όπως φορούν μάσκα FFP2 ή N95 εξαιρουμένων

α) των αθλούμενων που κάνουν αερόβια άσκηση, εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλους αθλούμενους και

β) τον αθλούμενων που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ