Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Η «μάχη» των ΜΕΘ – Σε εξέλιξη η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιμένει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς σημειώνεται αριθμός-ρεκόρ διασωληνωμένων στις ΜΕΘ-Covid της χώρας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται κανονικά.

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 1.707 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 681. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη, ενώ το 80.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Βασίλης Κικίλιας: Το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει «να διασπαρεί πανικός και να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται», επισημαίνοντας ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικές «κοκορομαχίες», οι οποίες προσβάλλουν, όπως είπε, τον αγώνα των γιατρών. «Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο» είπε, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να είναι ψηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, τόνισε ότι γίνονται περισσότερα τεστ και επανέλαβε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς χθες, Κυριακή, καταγράφηκαν 240 εισαγωγές ασθενών COVID μόνο στην Αττική. Προειδοποίησε δε ότι θα είναι δύσκολη και αυτή η εβδομάδα.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Οι εικόνες πίεσης στα νοσοκομεία της Αττικής

Η εικόνα των στοιβαγμένων ασθενοφόρων στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» το βράδυ της Κυριακής σκιαγράφησε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας και δη της Αττικής.

Σημειώνεται ότι εξίσου δύσκολη ήταν την προηγούμενη νύχτα η κατάσταση στην εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να κάνει λόγο για μία από τις δυσκολότερες νύχτες που πέρασε το νοσοκομείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη λύση της επιστράτευσης οδηγήθηκε η κυβέρνηση, καθώς δεν υπήρχε ανταπόκριση στο κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να συνδράμουν σε αυτήν τη μεγάλη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία, στην κορύφωση, όπως φαίνεται, της πανδημίας του κορωνοϊού. Ετσι, το πρωί ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, για έναν μήνα. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα φύλλα επίταξης φτάνουν συνεχώς στους -επιλεγμένων ειδικοτήτων- ιδιώτες γιατρούς, ενώ δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση και στο ΦΕΚ.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό

«Ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη λύση για να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα, και οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σημειώνονται θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην ίδια ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως ως αύριο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας (έστω και με μια δόση) με κάποιο από τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.

Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης, 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.
Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ