Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας στα κρουαζιερόπλοια [Εγκύκλιος]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενημερωτική εγκύκλιο με οδηγίες ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στα κρουαζιερόπλοια για τη μείωση του κινδύνου εισαγωγής του κορωνοϊού στο πλοίο, της μετάδοσής του κατά την επιβίβαση, την αποβίβαση και κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα παρέχονται οδηγίες αναφορικά με την προετοιμασία και τη διαχείριση πιθανού κρούσματος μεταξύ των ταξιδιωτών.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα προστασίας εδώ.

Οδηγίες για την επιβίβαση

Επιβάτες με συμπτώματα COVID-19 και πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό θα πρέπει να αποτρέπονται να ταξιδέψουν. Οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 ή έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 ημέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 ή έχει ελεγχθεί ως θετικό για SARS-CoV-2 με RT-PCR τεστ δε θα γίνεται δεκτό για επιβίβαση στο πλοίο.

Ο προ- επιβιβαστικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει συμπτωματικούς ταξιδιώτες και αυτούς που δηλώνουν ειλικρινά προηγούμενή τους έκθεση. Ο προ- επιβιβαστικός έλεγχος αποσκοπεί στην εκτίμηση της ύπαρξης συμπτωμάτων και/ ή της έκθεσης σε COVID-19 περιπτώσεων σε ταξιδιώτες. Τα μέτρα ελέγχου μπορεί να μην εντοπίσουν ήπια συμπτώματα, ασυμπτωματικούς ή σε περίοδο επώασης ταξιδιώτες ή αυτούς που αποκρύπτουν τα συμπτώματα (π.χ. χρησιμοποιώντας αντιπυρετικά). Τέτοιου είδους επιβάτες μπορεί να μην ανιχνευτούν και επομένως να επιβιβαστούν στο πλοίο. Οι ταξιδιώτες πριν την επιβίβαση θα ενημερώνονται ότι, αν κατά το ταξίδι κριθούν ως εκτεθειμένοι ή πιθανώς μολυσμένοι από SARS-CoV-2, θα μπαίνουν σε καραντίνα ή θα
απομονώνονται και θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Τα μέτρα προ- επιβιβαστικού ελέγχου διεξάγονται σε διαδικασία 2 βημάτων: πρωταρχικού και δευτερογενούς ελέγχου. Ο πρωταρχικός έλεγχος περιλαμβάνει μια αρχική εκτίμηση απ’ το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης των επιβατών για οποιαδήποτε συμπτώματα μεταδοτικής ασθένειας και της μέτρησης της θερμοκρασίας του σώματός
τους. Παράλληλα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου ελέγχου υγείας την ημέρα της αναχώρησης, που περιλαμβάνει ερωτήματα αναφορικά με την παρουσία
σχετικών συμπτωμάτων και/ ή την έκθεση σε κάποιο κρούσμα COVID-19. Ένα παράδειγμα προ-επιβιβαστικού ερωτηματολογίου υγείας συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα 2.
Όπου είναι εφικτή η χρήση των ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, είναι προτιμητέα σε σχέση με τα γραπτά ερωτηματολόγια για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή με το πλήρωμα.

Συνιστάται οι διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να εξετάσουν τα πρακτικά προβλήματα και να σχεδιάσουν μαζικό έλεγχο των επιβατών με μοριακό τεστ για SARSCoV-2 πριν την επιβίβαση σαν επιπλέον μέτρο πρόληψης. Για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το εργαστήριο η τεχνική της ομαδικής εξέτασης δειγμάτων (π.χ. ανά 5 δείγματα) σύμφωνα με τις οδηγίες Ευρωπαϊκών (ECDC) και διεθνών οργανισμών (WHO).

Ο εργαστηριακός έλεγχος των επιβατών είναι επιπλέον μέτρο πρόληψης όλων των άλλων μέτρων δημόσιας υγείας και δεν πρέπει να οδηγεί σε ψευδές αίσθημα ασφάλειας, καθώς έχει τους πιο κάτω περιορισμούς, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη : 1) δεν μπορεί να ανιχνεύσει νοσούντες σε αρχική φάση επώασης του ιού 2) μπορεί να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την ποσότητα γενετικού υλικού που ελήφθη κατά τη δειγματοληψία 3) η ευαισθησία του τεστ εξαρτάται από την μοριακή τεχνική που χρησιμοποιείται 4) η ακρίβεια του τεστ εξαρτάται από την σωστή λήψη και μεταφορά του δείγματος 5) υπάρχουν πρακτικά ζητήματα σχετικά με τη λήψη μεγάλου αριθμού δειγμάτων και τη διαθεσιμότητα εργαστηριακών αναλωσίμων.

Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων θα πρέπει να πραγματοποιούν μοριακά εργαστηριακά τεστ σε όλα τα μέλη του προσωπικού που είναι
ήδη στο πλοίο, καθώς και τα νεοεισερχόμενα μέλη (νέοι υπάλληλοι ή προσωπικό που επιστρέφει στο καράβι από άδεια). Επιπρόσθετα συνιστάται περιοδικός έλεγχος του πληρώματος (π.χ. ανά δύο εβδομάδες) με μοριακό τεστ για SARS-CoV-2. Εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο πλήρωμα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο δράσης αντιμετώπισης κρούσματος και να εφαρμοστούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα δημόσιας υγείας.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ο καθημερινός έλεγχος υγείας όλου του πληρώματος μπορεί να συνδράμει στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων COVID-19. Η καθημερινή ανέπαφη μέτρηση της θερμοκρασίας
και η άμεση αναφορά στους προϊστάμενους οποιουδήποτε ήπιου ή σοβαρού συμπτώματος συμβατού με COVID-19 είναι υψίστης σημασίας. Οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος με θερμοκρασία από 38 και άνω θα πρέπει να αυτο-απομονώνεται άμεσα, να του παρέχονται τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας και να ενημερώνει τον προϊστάμενό του και το ιατρικό προσωπικό.

Συστήνεται επίσης να διεξάγονται καθημερινές ανέπαφες μετρήσεις της θερμοκρασίας όλων των επιβατών για την καλύτερη έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων COVID-19.
Οποιοσδήποτε επιβάτης με θερμοκρασία από 38 και άνω θα πρέπει να αυτο-απομονώνεται άμεσα, να αναφέρει τα συμπτώματά του στο ιατρικό προσωπικό για περαιτέρω εξέταση και να του παρέχονται κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Στην περίπτωση πιθανού κρούσματος COVID-19 στο πλοίο, η συχνότητα των ανέπαφων μετρήσεων θερμοκρασίας μπορεί να αυξάνεται (π.χ. 2 φορές την ημέρα).

Για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, θα πρέπει να εφαρμόζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις σε επιβάτες και μέλη του πληρώματος που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, [13] συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 65 χρόνων ή ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα (χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, αναπνευστικές παθήσεις, ανοσοκατεσταλμένα άτομα κ.α.). Μέλη του προσωπικού που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συστήνεται να τοποθετηθούν σε πόστα χωρίς άμεση αλληλεπίδραση με επιβάτες. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιούν τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας για τις καθημερινές εργασιακές τους δραστηριότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ