Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 372 νέα κρούσματα – Τα 114 στα Γιαννιτσά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 300 σε μία μόνο ημέρα.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα σχετίζονται με τρία μεγάλα clusters στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περισσότερα από 100 σχετίζονται με την εστία υπερμετάδοσης στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά.

Συγκεκριμένα, 164 νέες μολύνσεις κορωνοϊού από το σύνολο των 372 οφείλονται σε 3 clusters από γνωστές συρροές. Εκτός από την εστία υπερμετάδοσης σταΓιαννιτσά, 34 κρούσματα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και άλλα 20 από συρροές προηγούμενων ημερών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 372 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Το διάγραμμα των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
2.324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού την Πέμπτη
Σύμφωνα με νεότερη ανανκοίνωση του ΕΟΔΥ, 21 κρούσματα κορωνοϊού διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 6 ακόμη εισαγόμενα κρούσματα, προσήλθαν αυτοβούλως στις αρχές.

Επιπλέον, 345 είναι τα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα κορωνοϊού κατανέμονται ανά την επικράτεια ως εξής:

133 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
18 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
14 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς (εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
70 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
15 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας
30 κρούσματα υπό διερεύνηση (εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).

Νέα περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς

Νωρίτερα και έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και με τα χθεσινά αποτελέσματα στις Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς, οι περιοχές τίθενται υπό καθεστώς πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, «τύπου Πόρου», από την Παρασκευή. Ειδικότερα, με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη προβλέπονται τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται να υπάρξει αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις ανωτέρω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06:00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ