Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κι όμως οι μέλισσες παίζουν ακόμα και ποδόσφαιρο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστήμονες στο Λονδίνο έστησαν κάμερες γύρω από μια ειδικά διαμορφωμένη αρένα μινιατούρα για να κινηματογραφήσουν τις μέλισσες να παίζουν ποδόσφαιρο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι μέλισσες κάνουν τα πάντα για να κυλήσουν τις μπάλες ξανά και ξανά, παρόλο που δεν έχουν εμφανές κίνητρο για να το κάνουν. Τα αξιολάτρευτα έντομα «παίζουν» ακριβώς όπως οι άνθρωποι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι  μπορεί και να βιώνουν θετικά «συναισθήματα».

Κατά τη μελέτη, οι ερευνητές κινηματογράφησαν 45 μέλισσες καθώς περνούσαν από μια ειδικά δημιουργημένη «πειραματική αρένα», η οποία σχεδιάστηκε για να τους δώσει τη δυνατότητα να περπατήσουν μέσα από ένα μονοπάτι χωρίς εμπόδια και να φτάσουν σε μια περιοχή με φαγητό ή να παρεκκλίνουν από αυτό το μονοπάτι σε μια περιοχή με 18 ξύλινες μπάλες. Από αυτές οι 12 βάφτηκαν με σπρέι κίτρινο ή μωβ, ενώ οι υπόλοιπες 6 μπάλες παρέμειναν με το αρχικό τους ξύλινο χρώμα.

«Είναι σίγουρα συγκλονιστικό, μερικές φορές διασκεδαστικό, να παρακολουθείς τις μέλισσες να δείχνουν κάτι σαν παιχνίδι», δήλωσε στη dailymail ο επικεφαλής της μελέτης με τίτλο «Do bumble bees play?», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Animal Behavior, Samadi Galpayage στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Πλησιάζουν και παίζουν με τις μπάλες ξανά και ξανά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι παρά το μικρό τους μέγεθος και το μικροσκοπικό μυαλό τους, είναι κάτι περισσότερο από μικρά όντα που κινούνται όπως τα ρομπότ», λέει ο ίδιος. «Μπορεί πράγματι να βιώσουν κάποιου είδους θετικές συναισθηματικές καταστάσεις, ακόμα κι αν είναι στοιχειώδεις, όπως άλλα μεγαλύτερα χνουδωτά όντα. Το συγκεκριμένο εύρημα ενισχύει την κατανόηση της  αίσθησης και της ευημερίας των εντόμων και ελπίζουμε ότι θα μας ενθαρρύνει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη ζωή στη Γη όλο και περισσότερο». 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ