Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες – Έως και 40 βαθμούς η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καιρός «προσφέρει» απλόχερα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες, ενώ το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει θα κάνει την εμφάνισή του, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, και ο πρώτος καύσωνας με το θερμόμετρο να αγγίζει έως και τους 40 βαθμούς Κεσλίου.

Για σήμερα Τρίτη, προβλέπεται σε όλη τη χώρα ηλιοφάνεια, ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Νότιοι άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 32-34 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο ενώ σε περιοχές της βόρειας Κρήτης ο υδράργυρος θα φτάσει τους 34 και τοπικά τους 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την παρουσία σκόνης όσο και τους τοπικούς ανέμους.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας το μεσημέρι της Τρίτης 12/05, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές της χώρας όπου αναμένονται οι υψηλότερες τιμές της.

kairos_zesti_protothema

Για σήμερα Τρίτη, αναμένεται ηλιοφάνεια και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα κεντρικά και νότια. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η ορατότητα στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί.

Δείτε τις θερμοκρασίες σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

kairos_athina_kedro

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 10 έως 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 11 έως 30, στη Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα από 14 έως 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 24, στις Κυκλάδες από 14 έως 31, στην Κρήτη από 15 έως 38 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 15 έως 28.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς.

kairiko_map_tue

Λίγα σύννεφα στα βορειοανατολικά την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βορειοανατολικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το
βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

kairiko_map_wen

Ανεβαίνει ο υδράργυρος Πέμπτη και Παρασκευή

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από τα δυτικά. Οι άνεμοι στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως την Παρασκευή.

kairiko_map_thu

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ένα δεύτερο κύμα ζέστης που θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία) «το οποίο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως και ακραίο για την εποχή που βρισκόμαστε».

«Θα ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία που η μέση τιμή των θερμοκρασιών θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή» σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.

Βάσει των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται ότι θα επηρεαστεί κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να αγγίζει κατά τόπους τους 38-39°C και πιθανότατα ακόμη και τους 40°C.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ