Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ιδιωτικά ΑΕΙ: 4 αιτήσεις αντισυνταγματικότητας και κάλεσμα Χαρίτση για πρόταση μομφής με το «καλημέρα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, την Ελληνική Λύση και την Νίκη να καταθέτουν αίτηση αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16.

« Θέλετε με ένα νόμο να απαξιώσετε το σύνταγμα και δημιουργείτε ένα κακό προηγούμενο», τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ακόμα μια φορά για «συνταγματική εκτροπή».

Την ίδια ώρα η Νέα Αριστερά, απηύθυνε κάλεσμα σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό σήμερα στο Σύνταγμα της χώρας. Κάνουμε πρόταση σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια.

«Τη συνταγματικότητα θα την κρίνει η Δικαιοσύνη»

Φωτιά στη συζήτηση βάζει και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το νομοσχέδιο, η οποία καταλήγει στη διαπίστωση ότι το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα, παραρτημάτων μην κρατικών πανεπιστημίων, θα κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρει πως «υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του γεγονότος ότι η ανώτατη εκπαίδευση ανήκει, κατ’ αρμοδιότητα, στα κράτη μέλη της Ένωσης, της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ