Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η πρώτη φορά συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης και η υποχρέωση έκδοσης ΑΦΜ

Δημοσιεύθηκε

στις

Να βγάλουν ΑΦΜ θα πρέπει όσοι έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας το 2022, καθώς φέτος θα πρέπει να υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογικές δηλ΄ώσεις

Παράλληλα όσοι 18χρονοι και όσες 18χρονες έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση. Η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης ξεκινά ακόμη και για πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων.

Για παράδειγμα, υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι καιο όσοι έχουν τραπεζικό λογαριασμό και στο όνομά τους έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων ακόμη και ελάχιστων ευρώ.

Επίσης, όσοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση, εφόσον:

Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους, αλλά διαμένουν σε κτίσμα στο οποίο κατέχουν έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο τους.
Έχουν στο όνομά τους οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.).
Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
Ίδρυσαν εντός του 2022 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά τους.
Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.
Αντίθετα, εξαιρούνται οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2022 και δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Οι νέοι όμως που πρέπει να βγάλουν ΑΦΜ θα αποφύγουν ευτυχώς την ταλαιπωρία της επίσκεψης στην εφορία αφού μπορούν να εκδώσουν ΑΦΜ μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση, κυρίως οι νέοι άνω των 18 χρόνων, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ηλεκτρονική έκδοση του ΑΦΜ μέσω του myaadelive.gov.gr, και φυσικά όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συγκεκριμένα προβλέπει τα παρακάτω:

Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr).
Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρισης.
Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ.
Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου -μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης- λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο.
Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του Ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding). Στην ιδία βιντεοκλήση ο πολίτης μπορεί να πάρει και κλειδάριθμο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ο φορολογούμενους αποκτά τους κωδικούς του taxisnet προκειμένου να υποβάλλει όλες τις δηλώσεις του ηλεκτρονικά. Ο φορολογούμενος, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, μπορεί πλέον να αποκτήσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο και να ξεκινήσει να συναλλάσσεται με την ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες της.

Θα χρειαστείτε:

την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail),
τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου,
τον αριθμό της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας,
τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της ψηφιακής αίτησης απόκτησης ΑΦΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ