Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η Μογγολία εκπέμπει SOS: 5 εκατ. ζώα νεκρά και βοσκοί σε απόγνωση – Πολικό ψύχος και καταστροφές

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Μογγολία βιώνει τον πιο σκληρό χειμώνα της εδώ και μισό αιώνα με ακραίες συνθήκες που σκοτώνουν περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια ζώα και απειλούν τα προς το ζην και την προσφορά τροφίμων σε χιλιάδες ανθρώπους, προειδοποίησε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

Οι σοβαρές συνθήκες, γνωστές ως dzud (καταστροφή σε στέπα), χαρακτηρίζονται από πτώση της θερμοκρασίας και βαθύ χιόνι και πάγο που καλύπτουν τις περιοχές βοσκής και διακόπτουν την πρόσβαση σε τροφή για τα ζώα. Περίπου 300.000 άνθρωποι στη Μογγολία είναι παραδοσιακοί νομάδες κτηνοτρόφοι και εξαρτώνται από τα βοοειδή, τις κατσίκες και τα άλογά τους για φαγητό και για πώληση στην αγορά.

«Οι άνθρωποι εκείνοι που εξαρτώνται πλήρως από το ζωικό τους κεφάλαιο για να επιβιώσουν, έχουν γίνει άποροι μέσα σε λίγους μόνο μήνες», δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ο Αλεξάντερ Ματέου, Περιφερειακός Διευθυντής της IFRC για την Ασία-Ειρηνικό. «Μερικοί από αυτούς δεν είναι πλέον σε θέση να τραφούν ή να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 2.250 οικογένειες κτηνοτρόφων έχουν χάσει πάνω από το 70% των ζώων τους, σύμφωνα με την IFRC. Περισσότερες από 7.000 οικογένειες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε επαρκή τροφή, πρόσθεσε. Το «dzud» έχει επηρεάσει τα τρία τέταρτα της χώρας, αλλά οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς συνεχίζεται ο χειμώνας.

«Τώρα ήρθε η άνοιξη, αλλά ο χειμώνας σέρνεται στη Μογγολία, υπάρχει ακόμα χιόνι στο έδαφος και τα ζώα εξακολουθούν να πεθαίνουν», είπε. Η κυβέρνηση της Μογγολίας κήρυξε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τον περασμένο μήνα που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου και η IFRC απηύθυνε έκκληση για πόρους για να ανακουφίσει τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τα προς το ζην.

Το «dzud» είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τους βοσκούς και προκάλεσε διακοπές στα ταξίδια, το εμπόριο και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση για πολλούς Μογγόλους, ειδικά εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, καθώς η πυκνή χιονόπτωση κόβει την οδική πρόσβαση.

Η Μογγολία πλήττεται σφοδρά από την κλιματική κρίση

Οι οικογένειες βοσκών συχνά μετακινούνται ανάλογα με τις εποχές, ταξιδεύοντας στα απέραντα λιβάδια της χώρας για να βρουν νέα βοσκοτόπια για τα ζώα τους. Χρησιμοποιούν τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλλιεργήσουν ζωοτροφές, γρασίδι και καλλιέργειες για να έχουν τα ζώα τους τον χειμώνα.

Ενώ είναι συνηθισμένοι στους πικρούς χειμώνες της Μογγολίας, ένα dzud – ή «καταστροφή» – έρχεται όταν οι καλοκαιρινές ξηρασίες ακολουθούνται από έντονες χιονοπτώσεις και ακραίο κρύο. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -30 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα.

Η φετινή χιονόπτωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 49 ετών, καλύπτοντας το 90% της χώρας στην κορύφωσή της τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το περσινό καλοκαίρι ξεκίνησε καλά με άφθονες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, μια σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας και η πρόωρη χιονόπτωση τον Νοέμβριο προηγήθηκαν μιας ξαφνικής αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία προκάλεσε την απόψυξη του χιονιού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ακολούθησε ένα εκτεταμένο κρύο που έπεσε κάτω από τους -40C σε ορισμένες περιοχές.

Αυτό σήμαινε ότι τα λιβάδια ήταν φτωχά και έτσι τα ζώα δεν μπορούσαν να τραφούν πριν από το χειμώνα και οι βοσκοί δεν μπορούσαν να προετοιμάσουν αρκετό σανό για να τα ταΐσουν.

Τώρα, η Μογγολία έχει χτυπηθεί με ένα διπλό «λευκό» και «σιδερένιο» dzud, που σημαίνει ότι το πολύ βαθύ χιόνι εμποδίζει τα ζώα να φτάσουν στο γρασίδι, σε συνδυασμό με παγωμένα βοσκοτόπια. Τα «Dzud» γίνονται όλο και πιο συχνά στη Μογγολία, έτσι οι βοσκότοποι και οι βοσκοί δεν έχουν χρόνο να συνέλθουν μεταξύ των περιόδων ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι επιπτώσεις

Η Μογγολία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, με τις μέσες θερμοκρασίες του αέρα να αυξάνονται κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP). Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει διαταράξει τις τέσσερις διαφορετικές εποχές της χώρας, οδηγώντας σε αύξηση των επαναλαμβανόμενων καλοκαιρινών ξηρασιών και στη συνέχεια σκληρών χειμώνων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Οι επιπτώσεις της φετινής κρίσης προβλέπεται να είναι μεγαλύτερες από την κρίση του 2010, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10,3 εκατομμυρίων ζώων, σύμφωνα με την IFRC. «Είμαστε μάρτυρες των πολυάριθμων αγώνων που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά βοσκών από την απώλεια των πολύτιμων ζώων τους μέχρι τα βάρη της οικονομικής δυσπραγίας, των περιορισμένων πόρων καθώς και τεράστιες πιέσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων», δήλωσε η Όλα Τζουμάεβα, επικεφαλής της IFRC East.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ