Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η επιστροφή της μάσκας: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλων ιώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19.

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

 

Ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ

Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και άλλων ιογενών λοιμώξεων, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμώξεων συζητήθηκε το θέμα επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία και στους κλειστούς χώρους.

Τι προτείνει η Επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες.
  • Θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων.

Σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).

 

Αύξηση περιστατικών γρίπης, RSV και παιδικής πνευμονίας

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία, καταγράφουν επίσης άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας.

Ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 αλλάζει διαρκώς με την πάροδο του χρόνου, κι αυτό ενίοτε οδηγεί στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, με την Όμικρον να κυριαρχεί παγκοσμίως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» που συνδέονται με την Όμικρον -συμπεριλαμβανομένης της JN.1-, αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ