Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΗΠΑ: Στα «χέρια» των Ρεπουμπλικανών η Βουλή των Αντιπροσώπων

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκτησε (μετά από πολυήμερη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου), τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ κι έτσι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του Τζο Μπάιντεν ως το 2024.

Αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, η συντηρητική παράταξη δεν θα διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, καθως το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν πολλά στελέχη της, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήρθε.

Πέραν του ότι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αρχίσουν να διενεργούν διάφορες δυνητικά πολιτικά αιματηρές έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Ο προαλειφόμενος νέος «speaker», ο Κέβιν Μακάρθι, ίσως αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς θα χρειαστεί να πειθαρχεί την πολυδιασπασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα σε κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του κράτους και του στρατού, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, θα παρακολουθεί στενά.

Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του κ. Μπάιντεν, που εξέφρασε τη βούλησή του να συνεργαστεί με το GOP δηλώνοντας ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο «ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, θεωρώ, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους (…) να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε —Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο— είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα προς όφελος των Αμερικανών», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ