Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στους ανεξόφλητους λογαριασμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος στα «φέσια» στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος προωθεί με τροπολογία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλές και αλλάζουν προμηθευτή.

Στα 900 εκ. ευρώ ανέρχονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος που αφήνουν καταναλωτές μετακινούμενοι από πάροχο σε πάροχο. Το κόλπο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ενεργειακός τουρισμός με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιχειρεί να βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Μπλόκο σε όσους μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας χρέη

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς το 2020 το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η κινητικότητα σε άλλον προμηθευτή λόγω χρεών ενώ την ίδια στιγμή  το Άρθρο 42 δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για τη μετακίνηση καταναλωτών με χρέη σε νέο πάροχο, πέρα από τη νομική διεκδίκηση των οφειλόμενων από τον παλιό προμηθευτή.

Με την τροπολογία που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ώστε να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκτός απροόπτου προωθούνται δύο σημαντικές αλλαγές.

Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στην οποία ο καταναλωτής αφήνει οφειλές όταν αλλάζει εταιρεία, να  ενημερώνει το σύστημα Θαλής στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές του και σε αυτή την πληροφορία να έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιποι προμηθευτές.

Ενώ η δεύτερη δίνει τη δυνατότητα στην  εταιρεία προμήθειας στην οποία ο πελάτης που αποχωρεί αφήνει οφειλές, αν αυτός παρότι έχει ενημερωθεί αρνείται να διακανονίσει τα χρέη του,  να ζητήσει την αποκοπή του από το ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και αν αυτός έχει μετακινηθεί σε άλλη εταιρεία προμήθειας.

Τέλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθούνται ευρείες διασταυρώσεις ως προς την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ