Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Πιέζει για Ευρωπαϊκή Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα στο 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψήφισμα με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τα σχέδιά της για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης ενέκριναν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης για τους μετακινούμενους εργαζόμενους.

Το «πάσο» αυτό θα επιτρέπει την επαλήθευση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων των μετακινούμενων εργαζόμενων από τις εθνικές αρχές του κράτους μέλους στο οποίο προτίθενται να εργαστούν. Θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της «κοινωνικής απάτης» και της αδήλωτης εργασίας, αλλά θα διευκολύνει επίσης τους εργαζομένους να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

 

Σεβασμός της πολυμορφίας

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποφέρει σαφή οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους: μετακινούμενοι εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εθνικές αρχές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Θα πρέπει επίσης να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να καθιστά τις διοικητικές διαδικασίες λιγότερο περίπλοκες και χρονοβόρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σέβεται την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και να μην αποτελεί προαπαιτούμενο για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ