Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός από τη διασπορά του ιού στην κοινότητα – Τι έδειξε νέα μελέτη

Δημοσιεύθηκε

στις

O αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έχει θέσει σε επιφυλακή υγειονομικές Αρχές και Οργανισμούς.

Πριν από τον Απρίλιο του 2022, η μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο ήταν εξαιρετικά σπάνια, εκτός κάποιων περιοχών της Αφρικής όπου είναι ενδημική. Τελευταία, όμως, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η μετάδοση του ιού, οι παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, η κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα της λοίμωξης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά.

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ μια σειρά επιβεβαιωμένων περιστατικών από το Λονδίνο που μολύνθηκαν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοκλής Ζαούτης (Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος ΕΟΔΥ), Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της δημοσίευσης αυτής (https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-072410).

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται 197 περιπτώσεις, που εξετάστηκαν στο Νότιο Λονδίνο μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιουλίου 2022. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 38 έτη. Οι 197 συμμετέχοντες ήταν άνδρες, ενώ 196 από αυτούς είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.

Όλοι παρουσίασαν δερματικές αλλοιώσεις ή αλλοιώσεις των βλεννογόνων, πιο συχνά στα γεννητικά όργανα (11, 56,3%) ή στην περιπρωκτική περιοχή (2, 41,6%). Από τους συμμετέχοντες, 170 (86,3%) ανέφεραν και επιπλέον συστηματικά συμπτώματα. Τα πιο συχνά ήταν πυρετός (22, 61,9%), λεμφαδενοπάθεια (114, 57,9%) και μυαλγία (62, 31,5%).

Επίσης, 102/166 (61,5%) ανέπτυξαν συμπτώματα πριν από την έναρξη των δερματικών αλλοιώσεων και 64 (38,5%) μετά (4 άγνωστα). 27 (13,7%) παρουσίασαν αποκλειστικά βλεννογονοδερματικές εκδηλώσεις χωρίς συστηματικά συμπτώματα. 71 (36%) ανέφεραν πόνο στον πρωκτό, 33 (16,8%) πονόλαιμο και 31 (15,7%) οίδημα πέους. 27 (13,7%) είχαν στοματικές βλάβες και 9 (4,6%) είχαν σημεία από τις αμυγδαλές. 70/195 (35,9%) συμμετέχοντες αφορούσαν άτομα με HIV λοίμωξη. 56 (31,5%) από αυτούς που εξετάστηκαν για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είχαν ταυτόχρονα και άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Τα πιο συχνά συμπτώματα

Συνολικά, 20 (10,2%) συμμετέχοντες εισήχθησαν στο νοσοκομείο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, οπότε τα συνηθέστερα αφορούσαν πόνο στον πρωκτό και οίδημα στο πέος.

Τα ευρήματα αυτά από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ, κυρίως, ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.

Η ταυτοποίηση περιπτώσεων εκτός περιοχών όπου ήταν παραδοσιακά ενδημική υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία διάγνωση των περιπτώσεων, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν αφορά μόνο σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα άτομα αν υπάρχει στενή επαφή με κρούσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ