Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιταγή ακρίβειας: Τα ψιλά γράμματα πετούν εκτός του έκτακτου επιδόματος χιλιάδες πολίτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Σύμφωνα με τις εξεγγελίες του πρωθυπουργού θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος ύψους 250 ευρώ είναι πάνω από 1 εκατ. πολίτες έτσι ώστε να ωφεληθούν και να βοηθηθούν εξαιτίας της ραγδαίας και συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης που συμπαρασύρει και τις τιμές των βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα καθώς σε κάθε παροχή υπάρχουν και ψιλά γράμματα που «κόβουν» δικαιούχους από την επιταγή ακρίβειας.

Σε ό,τι αφορά την επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ, τα 250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά. Συνεπώς, δεν θεωρείται χαμηλοσυνταξιούχος ένας που λαμβάνει σύνταξη πάνω από 800 ευρώ. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι αυξήθηκε το όριο της σύνταξης κατά 200 ευρώ έτσι ώστε να δοθεί το έκτακτο επίδομα σε περισσότερους δικαιούχους.

Ωστόσο κριτήριο θα αποτελούν το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ) δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων και το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ). Συνεπώς οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.

Σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν επίσης επίδομα 250 ευρώ αν και εφόσον δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.

Τέλος για τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστους συνταξιούχους και ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ, οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης θα γίνει στους ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου. Χάνουν πλήρως όμως το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα η επιδότησή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ