Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επίσημα το χαράτσι σε εξετάσεις και φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τη προηγούμενη Δευτέρα έχει τεθεί σε εφαρμογή το χαράτσι σε διαγνωστικές εξετάσεις, εάν θελήσουν οι ασφαλισμένοι να τις κάνουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι τιμές στα φθηνά φάρμακα.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ αναφέρει πώς, από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (όπως είναι οι αιματολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ούρων) και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (όπως είναι οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες, η ακτινογραφία θώρακος κ.ά).

Σημειώνεται πώς δεν υπάρχει επιβάρυνση εάν οι διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε δημόσιες δομές.

Παράδειγμα ότι ένας ασθενής έχει δύο παραπεμπτικά, για αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, και ένα παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία, τότε η επιβάρυνση θα είναι πέντε ευρώ, εξτρά της συμμετοχής του.

Χαράτσι και στα φάρμακα

Η θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας συνδέεται έντονα με επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες αναφορικά με τις υπηρεσίες Υγείας, ωστόσο αναμένεται και συνέχεια.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, έρχονται αλλαγές για τα φθηνά φάρμακα (δηλαδή αυτά που κοστίζουν έως 15 ευρώ).

Μάλιστα, επικαλέστηκε ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρατηρούνται στην αγορά. Βέβαια, για αυτές τις ελλείψεις η βασική ευθύνη βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές των «φθηνών» φαρμάκων, χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό αφήγημα πως για το πρόβλημα των ελλείψεων ευθύνονται και οι «υπερβολικά χαμηλές» τιμές των φαρμάκων. Επίσης πρόσθεσε ότι η αύξηση της τιμής θα γίνει προκειμένου να μη χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Σημείωσε δε ότι οι εταιρείες αρνούνται να φέρουν στην Ελλάδα τα φθηνά φάρμακα και τα αντικαθιστούν από ακριβά, κάτι που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η παραπάνω αύξηση έρχεται να προστεθεί σε αυτή που έγινε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην αύξηση της τιμής για 1.700 γενόσημα φάρμακα, η οποία έφτασε έως και 80% από τη μία μέρα στην άλλη. Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Υγείας έβαλε πλαφόν 3 ευρώ στην αύξηση, ωστόσο ακόμα κι έτσι οι τιμές ανέβηκαν.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback (πρόκειται για την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός), που, όπως είπε, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι η προηγούμενη αύξηση των τιμών στα φάρμακα που αποφάσισε ο κ. Γεωργιάδης, αποτέλεσε ακόμα ένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς μείωσε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ το clawback της βιομηχανίας, μεταφέροντας την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ