Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επίδομα παιδιού Α21: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι αύριο, Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν αιτήσεις για το 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού έκλεισε στις 13 Μαρτίου 2023 ώρα 18.00 και ακόμη δεν έχει ανοίξει λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούνται οι τελευταίες συνεννοήσεις προκειμένου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 να ανοίξει αν όχι σήμερα, αύριο Μεγάλη Πέμπτη.

Για την καταβολή του επιδόματος παιδιού λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα εισοδήματα.

Αναλυτικότερα:

  • Η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω προσμετρείται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα
  • Η σύνταξη αναπηρίας προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ενώ τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν προσμετρούνται.

Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού

Για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετράται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στην αίτηση Α21 και διαθέτουν ΑΦΜ με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (άρθρο 214 του ν.4512/2018).

Ο υπολογισμός γίνεται κάθε φορά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα στοιχεία αντλούνται από την ηλεκτρονική εφαρμογή του Επιδόματος Παιδιού (Α21), αυτόματα.

Το ποσό που ανακτάται μέσω της διαλειτουργικότητας των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων (της ΑΑΔΕ και του Α21), είναι συνολικό και προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους εισοδημάτων όλων των ΑΦΜ που συμμετέχουν στην αίτηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης των εισοδημάτων αυτών ή το μέλος της οικογένειας στο οποίο αντιστοιχούν.

Προστίθενται εισοδήματα που δεν έχω και φαίνεται να μένω εκτός εισοδηματικών κριτηρίων. Εμφανίζεται μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό του εκκαθαριστικού της εφορίας.

Δηλαδή:

Για κάθε ΑΦΜ που συμμετέχει στην αίτηση του Α21 με υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, στο φορολογητέο εισόδημα του Πίνακα Γ1 του εκκαθαριστικού, προστίθενται τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του Πίνακα Δ1 δηλαδή, τα ποσά που συνιστούν εισόδημα αλλά φορολογούνται στην πηγή προέλευσή τους, κατά το μέρος που δεν αφορούν επιδόματα που δεν προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα (πχ. επίδομα παιδιού προηγούμενου έτους, κλπ.

Υπέβαλα την αίτηση Α21 και μου βγάζει επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Τι σημαίνει αυτό:

Ελέγξετε αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Ε1 από τα μέλη της οικογένειας που αναφέρονται στο Α21 και υποχρεούνται στην υποβολή της ή εφόσον έχουν υποβληθεί, ελέγξετε αν έχουν εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ.

Δεν δέχεται το σύστημα την υποβολή δικαιολογητικών για να αποδείξω ότι μένω μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν έχω φύγει ποτέ εκτός Ελλάδας. Επίσης, δεν δίνει τη δυνατότητα να υποβάλω τον ΑΦΜ γονέα για την περίοδο κατά την οποία με δήλωναν ως προστατευόμενο μέλος.

Τι μπορώ να κάνω:

Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης Α21, προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ε1 των αιτούντων ή των συζύγων τους ή των γονέων τους, για τα φορολογικά έτη 2018 έως και 2022.

Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) πρέπει να έχει υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή της και όχι μεταγενέστερα. Δεν απαιτείται και δεν προβλέπεται η επισύναψη δικαιολογητικών για την απόδειξη της πενταετίας.

Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο;

Ναι, το επίδομα παιδιού δεν κατάσχεται για οποιαδήποτε οφειλή ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 15 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α’).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ