Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επίδομα μητρότητας με σειρά προτεραιότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις. Με σειρά προτεραιότητας θα εξετάζονται οι αιτήσεις για επίδομα μητρότητας.

Με σειρά προτεραιότητας θα εξετάζονται οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι μητέρες για το επίδομα μητρότητας σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews. Ειδικότερα η υποβολή των αιτήσεων εκτός απροόπτου ξεκινούν από σήμερα – εφόσον προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες-μέσω του dypa.gov.gr και θα εξετάζονται με βάση την ημερομηνία κατάθεσης.

Η καταβολή του επιδόματος μητρότητας αφορά τουλάχιστον 5.000 μη μισθωτές ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ, ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Οι νέες μητέρες θα λαμβάνουν για 9 μήνες ποσό ίσο με το νέο κατώτατο μισθό (706 ευρώ καθαρά), δηλαδή συνολικά 6.254 ευρώ, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας.

Ωστόσο οι μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια -τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα- να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Τα αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας

Παράλληλα θα καταβληθούν αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023. Τα αναδρομικά φτάνουν έως 7.020 ευρώ για όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες, καθώς έχουν πλέον πρόσβαση στην ειδική παροχή μητρότητας.

Οι μη μισθωτές θα υποβάλλουν την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει για να μπορέσει να λάβει το επίδομα μητρότητας.

Συγκεκριμένα εάν η ασφαλισμένη δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, θα εμφανίζεται ειδοποίηση ότι δεν μπορεί να υποβληθεί το αίτημα ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση θα ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε θα επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα.

Ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά (7) μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.

Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής η ασφαλισμένη:

α) απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα

β) δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη

γ) υποβάλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.

Η καταβολή της παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες μητέρες αξιοποιείται ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152). Από 1ης.1.2024 στους σκοπούς του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού προστίθεται η προστασία της μητρότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ανεξαρτήτως απασχολούμενων μέσω της ειδικής παροχής και αυτός μετονομάζεται σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ