Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επίδομα γέννας: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης, το οποίο θέτει ως κριτήριο οικογενειακό εισόδημα έως 70.000 ευρώ τον χρόνο. Σε περίπτωση μεγαλύτερου εισοδήματος δεν θα δίνεται και θεωρείται μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

«Εφεξής οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα, αρχής γενομένης από το επίδομα γέννησης», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη μέριμνα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το που γεννιέται ένα παιδί να πιστώνεται αυτόματα το επίδομα στην οικογένεια.

Το επίδομα γέννας απαλλάσσεται από κάθε φόρο 

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι πως το επίδομα γέννησης δεν θεωρείται εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ούτε κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται για χρέη προς το Δημόσιο ή τράπεζες.

Σε δύο δόσεις τα χρήματα

Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις και δικαιούχος είναι η μητέρα, η οποία θα πρέπει να έχει μόνιμη και νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα από το 2012 και μετά. Τα πρώτα 1.500 ευρώ θα καταβάλλονται με τη γέννηση του παιδιού και τα υπόλοιπα 500 ευρώ με τη συμπλήρωση του 6μήνου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος

Το επίδομα γέννησης θα καλύψει το 90% των οικογενειών. Για μονογονεϊκή οικογένεια το όριο- συνυπολογιζομένου του νεογέννητου στο ισοδύναμο του εισοδήματος- ορίζεται στις 60.000 ευρώ και για ζευγάρι χωρίς άλλο παιδί στις 70.000 ευρώ. Το όριο ανεβαίνει κατά 10.000 ευρώ για κάθε άλλο παιδί που υπάρχει στην οικογένεια, ενώ διευκρινίζεται ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ καλύπτει κάθε νεογέννητο άρα στην περίπτωση των διδύμων μιλάμε για 4.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ