Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επέλαση του κορωνοϊού και πίεση στο ΕΣΥ: Πότε αποφασίζουν νέα μέτρα – Με rapid test και στο σούπερ μάρκετ;

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεράστια είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα καθώς την τελευταία, μόλις, εβδομάδα οι νέες μολύνσεις αγγίζουν το 50%, κάτι που κάνει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόζει την στρατηγική της με στόχο την ανάσχεση του κύματος.

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός, Μίνα Γκάγκα, δείχνοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μετά την αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό.

Τόσο η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων, αλλά και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, κάνει την κυβέρνηση να βάζει νέα μέτρα στο τραπέζι, κάτι που σε αυτή τη φάση θα ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους και θα είναι στην κατεύθυνση ενός κλιμακούμενου lockdown.

«Δεν θα υπάρχει χαλάρωση στις γιορτές»

«Εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως… – εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε», δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εστιάζει στην  στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και στους αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους.

 

Δείτε επίσης: Καταγγελίες «σοκ» από Βασιλακόπουλο: Κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές ευθύνονται για την υψηλή θνητότητα

Έρχονται νέα μέτρα την Τετάρτη

Την Τετάρτη (17/11) έχουν θέσει σαν ορόσημο τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι επιστήμονες σαν την ημέρα που θα πρέπει να γίνει η αποτίμηση των ισχυόντων μέτρων, αλλά και η στιγμή που θα πάρουν νέες αποφάσεις.

Η απόφαση που φαίνεται να «κλειδώνει» από τώρα είναι η αύξηση των rapid test των ανεμβολίαστων την εβδομάδα, μιας και από δύο θα αυξηθούν σε τουλάχιστον τρία, ενώ αν η εικόνα της πανδημίας συνεχίσει να κάνει την Ελλάδα να «κοκκινίζει» είναι πιθανό να μπει στο τραπέζι και η επίδειξη rapid test για την είσοδο ακόμα και στα super market.

Παράλληλα άνθρωποι από την κυβέρνηση αποκλείουν το σενάριο για την απαγόρευση εισόδου των ανεβολίαστων σε χώρους πρώτης ανάγκης και την προμήθειά τους μόνο ηλεκτρονικά.

Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που τα μέτρα θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Η στρατηγική της κυβέρνησης θα αλλάξει πλήρως, μόνο όταν το σύστημα του ΕΣΥ «κρασάρει», κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο, με την πληρότητα αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη να είναι στο 97% και σε ολόκληρη την επικράτεια στο 88%.

Τότε μόνο τα μέτρα που θα ληφθούν θα αρχίσουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην καθημερινότητα των εμβολιασμένων, με την κυβέρνηση πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ