Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εορταστικά καλάθια: Σε ποια νέα προϊόντα θα πέσουν οι τιμές

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο νέα καλάθια ενόψει των γιορτών εξήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται για το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου, και το «καλάθι του Άη Βασίλη», που θα ισχύει από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, διευρυμένο με τέσσερις νέες κατηγορίες (γαλοπούλα, μοσχάρι, σοκολάτες και βασιλόπιτα ή τσουρέκι) είναι το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το εορταστικό καλάθι τροφίμων δεν θα περιλαμβάνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες, για να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων σε κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια σε κάποια προϊόντα του καλαθιού, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, καθώς αναμένονται οι εξηγήσεις των επιχειρηματιών, και εφόσον επιβληθεί πρόστιμο, ο ίδιος θα ανακοινώσει σε ποια προϊόντα ήταν αδικαιολόγητα αυξημένες οι τιμές, για να το γνωρίζει ο καταναλωτής.

Όσον αφορά το «καλάθι του Αη Βασίλη», όπως ονόμασε το υπουργείο το καλάθι για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, θα δημιουργηθεί από τα καταστήματα και τις αλυσίδες παιχνιδιών για τις γιορτές και θα περιλαμβάνει τα εξής: βρεφικά, επιτραπέζια, παζλ, κούκλες, κατασκευές, παιχνίδια δημιουργίας, εκπαιδευτικά παιχνίδια, φιγούρες, αυτοκινητάκια, τηλεκατευθυνόμενα, παιχνίδια εξωτερικού χώρου, παιχνίδια μίμησης (κουκλοθέατρα, κουζίνες, εργαλεία κ.λπ.). Το συγκεκριμένο καλάθι θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες. Παράλληλα, θα παρακολουθείται η εξέλιξη του καλαθιού κάθε Τετάρτη και θα υπάρχει ειδικό πεδίο στο e-Καταναλωτής και για τις αλυσίδες που συμμετέχουν και για τα είδη παιχνιδιών. «Κι εκεί θα γίνεται έλεγχος για το περιθώριο κέρδους», τόνισε ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, ο ίδιος δήλωσε πως «έκτη εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι καλές του επιδόσεις. Τα περισσότερα προϊόντα κράτησαν σταθερές τις τιμές, πάρα πολλά μείωσαν τις τιμές και ελάχιστα έχουν αυξήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε πια μέση αξία καλαθιού περίπου 30% κάτω από ό,τι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ