Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εμβόλια: Νέες οδηγίες για εμβολιασμό ενηλίκων κατά του πνευμονιοκόκκου, του κοκκύτη, του έρπητα ζωστήρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεότερες οδηγίες σε σχέση με τον εμβολιασμό ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, εστιάζοντας στην προστασία έναντι του πνευμονιοκόκκου, της γρίπης, του κορονοϊού, του κοκκύτη και του έρπητα ζωστήρα.

Τις οδηγίες ανέλυσε χθες η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ της Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Παρασκευή Κατσαούνου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η ΕΠΕ με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το εμβολιαστικό σχήμα που αφορά τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό ενισχύεται και απλοποιείται με τη διάθεση του καινούργιου συζευγμένου 20δύναμου (PCV20) εμβολίου. Έτσι το PCV20 μπορεί να χορηγηθεί εφ’ άπαξ αντί του ισχύοντος διπλού εμβολιασμού με το PCV13 και το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23), αναιρώντας τα βασικά μειονεκτήματα του PPSV23, όπως η προοδευτική ελάττωση του τίτλου των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό – γεγονός που επιβάλλει την επανάληψη του συγκεκριμένου εμβολίου μετά την πάροδο πενταετίας – και η έλλειψη σημαντικού οφέλους κάλυψης έπειτα από δύο εμβολιασμούς.

Αναφορικά με τον κοκκύτη, η κυρία Κατσαούνου τόνισε ότι οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, καθώς ο εμβολιασμός που έγινε στην παιδική ηλικία δεν τους καλύπτει πια. Βάσει αυτού, προτείνεται ο επανεμβολιασμός τους, που έχει ως αποτέλεσμα 97% των εφήβων και ενηλίκων να αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία διατηρούνται για 10 έτη.

“Για τον έρπητα ζωστήρα, ένα επώδυνο νόσημα που μπορεί να έχει και σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή, συστήνεται ο εμβολιασμός με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό και σε ανοσοκατεσταλμένους και πιο αποτελεσματικό έναντι του εμβολίου με ζώντα εξασθενημένο ιό, καθώς το δεύτερο είχε επιπρόσθετα προβλήματα διαθεσιμότητας”, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί έρπητα ζωστήρα και σε έναν από τους τρεις ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται προκαλώντας έρπητα ζωστήρα, ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικός.

Στη συνέντευξη Τύπου παιδίατροι και άλλοι ειδικοί τόνισαν τη σημασία της αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα των παιδιών, έναντι λοιμωδών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και της επαναφοράς των επιπέδων ανοσοποίησης του πληθυσμού όλων των ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνα του 2019. Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν άλλωστε τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τονίζοντας την ανάγκη να αναπληρωθούν οι δόσεις εμβολίων “ξεχασμένων ασθενειών” που χάθηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ